TÜV SÜD SAVA u TICM-u održao prvi seminar za metalce nakon preseljenja u Čakovec

Dokaz razvojnog potencijala međimurske metaloprerađivačke industrije je i činjenica da sve veći broj poduzeća povezanih s ovom izrazito izvozno orijentiranom proizvodnom branšom svoje aktivnosti locira upravo u Međimurju.

Nedavno smo pisali o poduzeću Peharec j.d.o.o. koje je počelo djelovati u TICM-ovom inkubatoru, a potvrda ovom trendu svakako je i preseljenje poslovanja poduzeća TÜV SÜD Sava d.o.o. iz Zagreba u Čakovec.

Poduzeće je dio velike međunarodne TÜV SÜD Grupe, a bavi se uslugama u industriji, certifikacijom proizvoda, certifikacijom sustava upravljanja i edukacijom. TICM i TÜV SÜD Sava uspostavili su kontakte i prije samog preseljenja podružnice u Čakovec, a konkretna suradnja počela je u području edukacije, seminarom održanim u utorak, 21. studenog 2017. godine u prostorima TICM-a.

Većina klijenata TÜV SÜD Save u regiji je upravo iz metaloprerađivačke industrije pa je i tema seminara “Kvalifikacija postupka zavarivanja i zavarivačkog osoblja, osiguranje sukladnosti proizvoda te zahtjevi za materijale prema EN 1090” bila namijenjena stručnjacima iz ovog sektora. U seminaru je sudjelovalo pedesetak stručnjaka iz metaloprerađivačkih poduzeća iz Međimurja i šire regije.

Prisutne je u seminar uveo Nikola Tatalović, dipl. ing., predstavnik organizacije TÜV SÜD upoznavši ih s poslovanjem Grupe. Ivan Plačko, mag. inf. ing. direktor TICM-a, predstavio je dosadašnji razvoj TICM-a kao dijela Centra znanja Međimurske županije koji djeluje na prostoru bivše vojarne u Čakovcu te planove za daljnji razvoj s posebnim naglaskom na projekt Metalske jezgre – razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju koji je pred realizacijom.

U okviru samog seminara polaznici su upoznati s aktualnostima u području zavarivanja. Tijekom 2017. godine izašlo je novo izdanje norme za kvalifikaciju postupka elektrolučnog i plinskog zavarivanja čelika i nikla te niklenih figura.

O zahtjevima nove norme za kvalifikaciju postupaka zavarivanja prema EN ISO 15614-1:2017 pričao je predavač Krešimir Vrbanec, dipl. ing. dok je Davor Jelčić, dipl. ing., sudionicima prezentirao svrhu kvalificiranja postupka zavarivanja i zavarivača/operatera prema ASME Sekciji IX.

O važnim elementima osiguranja sukladnosti proizvoda govorio je Viktor Gerdun, dipl. ing. Kako proizvođači metalnih konstrukcija u velikoj mjeri utječu na svojstva i sukladnost svojih proizvoda samom nabavom i ugradnjom materijala, on je sudionicima predstavio i zahtjeve za materijale za konstrukcije i proizvode prema EN 1090 normi.

Aktualnost teme i kvalitetni predavači pokazali su se kao dobar recept za privlačenje velikog broja sudionika, a doprinos jačanju ljudskih potencijala u ovom sektoru tim je veći.

Metalska industrija jedna je od najjačih u Međimurskoj županiji i kontinuirano raste, a seminar je privukao i sudionike iz drugih krajeva Hrvatske, ali i susjednih država. Stoga ne čudi da je TÜV SÜD svoju podružnicu iz Zagreba preselio upravo u Čakovec.

Daljnji razvoj metalske industrije dobit će novi poticaj realizacijom projekta Metalske jezgre koja će se smjestiti u bivšoj jahaoni u Centru znanja.

U okviru projekta se planira opremiti istraživačko-razvojna infrastruktura gdje će stručnjaci, između ostalog, moći razvijati inovativne projekte visoke tehnološke razine što bi dugoročno trebalo rezultirati sofisticiranijim proizvodima veće dodane vrijednosti i posljedično višim plaćama u ovom sektoru.

Suradnja TICM-a i TÜV SÜD Save zasigurno će se nastaviti i proširiti u godinama koje dolaze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije