VINARIJA CMREČNJAK Iza njih je 25 godina vinarskog iskustva

Vinarija Cmrečnjak danas je moderna vinarija koja raspolaže suvremenom tehnologijom u svim fazama obrade što naposljetku rezultira tržištu prezentiranih 12 sorti vina. Iza nas je 25 godišnje vinarsko iskustvo.

Danas raspolažemo sa 22 ha vinograda u vlastitom posjedu te isto toliko u najmu. Prepoznati smo na tržištu u Hrvatskoj, a u posljednje vrijeme i u zemljama Europe.

Početkom 90 –ih godina bili smo jedno osrednje poljoprivredno gospodarstvo. Bavili smo se različitim poslovima, od svinjogojstva, stočarstva, ratarstva, kombajniranja i ostalo. Nakon završene srednje poljoprivredne škole postojala je velika želja za uspjehom.

Desetak godina tražilo se načina da se taj uspjeh postigne. Sa tadašnjih 2 ha vinograda moglo se lijepo zaraditi te se tom putanjom krenulo u opsežniju proizvodnju vina i grožđa. Širili smo nasade, no tada nije bilo tržišta za veće količine vina, pa smo bili primorani kooperirati sa tadašnjom poljoprivrednom zadrugom u Štrigovi. Tu nije bilo puno prostora za zaradu.

U vrijeme uspostavljanja Republike Hrvatske krenuli smo u ozbiljniju proizvodnju vina i osvajanje tržište. Geografska zaštita je bila prvi preduvjet za jači iskorak na tržište sa vlastitom etiketom.

Za našu vinariju ključna je godina bila 1992.godina, kad smo se priklonili proizvodnji vina te je počela borba za kvalitetom i za tržištem. Lokalne izložbe na kojima smo do tada potvrđivali kvalitetu nisu bile dovoljne.

Počeli smo izlaziti na izložbe državnog nivoa, Vino u Hrvata 1993.godine. To je bio jedan jači iskorak i uspjeh sa zlatnim medaljama. Takva prezentacija otvorila nam je put na zagrebačko tržište što je i bila težnja.

Izložbe Vinovita na Zagrebačkom velesajmu svih 90-ih godina te brojne medalje na tim izložbama bile su veliko priznanje za potrošače. Prodaja je uvelike porasla. Morali smo širiti proizvodnju grožđa i vina, a trebalo je povećati i podrumske kapacitete.

Kvaliteta vina igrala je veliku ulogu. Tako smo već 1995.godine uveli kontrolirano vrenje u podrumu i nabavljali kvalitetnu opremu za preradu grožđa(pneumatska preša, kvalitetna runjača, muljača, pumpe koje ne oštećuju peteljku itd.), što je iznimno veliki preduvjet za kvalitetu vina.

Kako je rasla kvaliteta vina tako su se povećali i zahtjevi za vrhunskim vinima. Uvijek smo nastojali tome udovoljiti.

Djeca su se nakon školovanja uključila u proizvodnju te se time otvorila mogućnosti dodatnog širenja podruma i vinograda. U tom nastojanju kupovali smo vinogradarske terene tako da danas imamo 27 ha vrhunskih vinogradarskih položaja, većinu zasađenih, a preostalo još planiramo zasaditi.

Najveći iskorak naše Vinarije u novije vrijeme bio je kad smo kupili tzv. ‘Mađerkin breg’. To je područje zasigurno najkvalitetniji vinogradarski položaj u Međimurju i šire. Jedan dio ‘Mađerkinog brega’ je zasađen vinogradima, a sadnja vinograda za preostalih 5 ha je u tijeku. Paralelno tome smo išli u proširivanje podruma i to u više navrata.

Danas Vinarija Cmrečnjak predstavlja jednu cjelina od kvalitetne prerade grožđa ,vinifikacije do zorenja vina. U novije vrijeme smo više pažnje posvećivali zorenju i odležavanju vina kako bismo proizveli vrhunska mekana vina što tržište i traži.

Želja nam je prodavati što više buteljiranih vina no sadašnja kupovna moć to ne dozvoljava. Jačanjem gospodarstva te sve većim zanimanjem potrošača pogotovo mladih ljudi te razvijanjem vinske kulture sigurno će se stvari i tu posložiti.

Vladavina vina u Vinariji Cmrečnjak

Istaknuti ćemo značajne godine u kojima su se dogodili bitni događaji u razvoju vinarije. Bilo je teških i ugodnih trenutaka te važnih odluka. Brojna priznanja za kvalitetu davala su nam vjetar u leđa. Ovo je generacijski posao. Naši roditelji postavili su preduvjet a mi temelje te se nadamo generacijama iza nas koji će graditi. Živimo u prekrasnom kraju u kojem su bogom dani tereni za vinovu lozu a mi ih čuvamo i obrađujemo.

Posebno smo ponosni što su se baš u našoj kušaonici vina dogodili brojni važni događaji za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Međimurju. Mnogo je ljubitelja vina navratilo u našu vinariju. Poštujemo naše mušterije i kupce koji se uvijek iznova vraćaju.

Zašto 1992. godina?
Jasno odlučujemo da ćemo se baviti isključivo proizvodnjom vina. Dobivamo certifikat za geografsko podrijetlo te punimo prvu butelju sa vlastitom etiketom. Počinjemo proširivati prvi obiteljski podrum.
1993. godina – jako dobra vinska godina – Dovršetak i opremanje podruma i početak gradnje kušaonice vina. Stvoreno je vrhunsko vino GRAŠEVINA koju tada prepoznaju vinski novinari.


1994. godina – odskočna daska – U godini iza vrhunske uvijek bude više događaja i razgovora o vinu. Održano je prvo ocjenjivanje vina u Hrvatskoj – VINO U HRVATA. Postignuti su veliki rezultati: Muškat žuti 93.- srebrno odličje, Graševina 92. – zlatno odličje, Graševina 93. – veliko zlatno odličje, Rajnski rizling 93. – veliko zlatno odličje


1995. godina – prva modernizacija podruma – Nabava pneumatske preše i muljače. Dovršena kušaonica vina među prvima u Međimurju. Početak razmišljanja o uvođenju vinske ceste na područje Međimurja. Nastup na VINOVITI te veliko zanimanje za naša vina. Proširivanje tržišta na zagrebačko područje. Posjet vinskoj regiji Gradišće u kojoj su prikupljena mnoga znanja.
1996. godina – Uvođenje u podrum kontrolirane fermentacije vina.


1997. godina – odlična vinarska godina – Godina koja je bila izvrsna za predikatna vina. Stvoreno prvo ledeno vino.
1998. godina – U našoj kušaonici vina društvo vinara prvi puta zajedno organizira obilježavanje Martinja. Uz vinare Međimurja gosti su bili i ministar Ramušćak, djelatnici vinogradarskog zavoda, predsjednik HGK i ostali.


1999. godina – Proširivanje nasada i sortimenta na Pinot sivi i Silvanac zeleni. Zasađeno je novih 2 ha
2000. godina – Posjeta ministra poljoprivrede u našu vinariju. Zapamćena godina po ekstremno visokim temperaturama i nezapamćenom berbom krajem 8. mjeseca (Muškat žuti). Godina u kojoj je zamijećena promjena klime za naše vinogorje i to u pozitivnom smislu.
2001. godina – Proširenje nasada i sortimenta na Sauvignon i Rizvanac (4 ha).
2002. godina – Proširenje podruma i uvođenje nove automatske linije za punjenje te redizajn etikete.
2004. godina – Proširenje nasada dodatnih 2 ha.
2007. godina – Izvrsna vinogradarska godina. Jači iskorak u proširenju podruma i uvođenju novih tehnologija.
2008. godina – U našoj vinskoj kušaonici otvorena je prva butelja Pušipela, županijske marke vina. Tada je bilo 15 međimurskih vinara koji su izašli sa zajedničkom etiketom. Na svjetskom ocjenjivanju Wine Challenge u Londonu osvojene su dvije brončane medalje za Silvanac zeleni i Pinot sivi. Iskorak na svjetsko tržište.


2010. godina – Početak proizvodnje pjenušavih vina klasičnom metodom od sorte Pušipel i rose od Pinota crnog.
2012. godina – Odrađena berba graševine na -12°C, 13. prosinca sa 194°Oe. Nastaje ledeno vino koje će kasnije pokupiti mnoga šampionska odličja. Izrada zahtjevnih projekata za korištenje sredstava iz europskog fonda IPARD.

2013. godina – Realizacija upotrebe sredstava iz IPARD-a. Značajnije opremanje podruma sa novim i djelomična zamjena starih strojeva.
2014. godina – Kupnja posjeda “Mađerkin breg”.
2016. godina – Sadnja jednog dijela Mađerkinog brega. Srebrna nagrada na Decanteru za Sauvignon 2015. Također Sauvignon 2015. je višestruki šampion na sajmovima u Hrvatskoj i regiji.
2017. godina – Prva berba na Mađerkinom bregu.

Nakon 25 godina predstavljamo podrum sa ukupno preko 1000 m² . Također i oko 250 priznanja, od bronce, srebra, zlata i šampionskih titula. Puno je članaka napisano u novinama o našem djelovanju.

Danas imamo 22 ha vinograda u rodu te 12 etiketa različitih vina. Brojimo stotinjak poslovnih partnera od kafića i restorana te veletrgovaca, od kojih se nadamo daljnjoj suradnji.

U zdravlje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije