Na položaju Bujan kod Prekope, Podrum Štrigova čakovečkog Agromeđimurja započeo je ovogodišnju berbu grožđa, koja je za berače i vlasnike izazovna, obzirom na vrijeme koje joj je prethodilo.
U prvom redu tu je bio mraz, potom tuča te na kraju velike vrućine, a sve skupa ima utjecaj na urod, poglavito glede količina. Prvih dana se bere muškat otonel, potom slijedi muškat, pinot i tako dalje i može se kazati kako je općenito berba grožđa započela i trajati će narednih nekoliko tjedana.
– Vremenske prilike nisu pogodovale vinogradima, pa tako imamo manje grožđa nego smo očekivali, a time samim i vina će biti manje. Kako smo tehničke poslove u vinogradima obavili jako dobro, a tako nastavljamo i s preradom grožđa, siguran sam kako će kakvoća vina biti izvrsna, te će potrošači uživati u tradicijski dobrim međimurskim vinima.
Ove godine se ne borimo kako postići što veće sladore, nego kako postići ili zadržati kiseline, što je preduvjet za svježinu i pitkost vina, koje će sadržavati optimalne alkohole – kaže Mihael Frančić, čelni čovjek Podruma Štrigova, siguran kako će loša agrometerološka godina ipak imati dobar kraj koji će se najbolje očitovati u čaši dobrog vina i zadovoljstvu potrošača.
Frančić najavljuje novosti u asortimanu, odnosno ponudi vina sve zahtjevnijem, ali i zadovoljnijem tržištu, koje cijeni međimursku kapljicu, stvorenu iz grožđa koje je ručno ubrano. A berača baš i nema previše, pak Frančić poziva ljude koji imaju potrebu i volju zaraditi nešto sigurnog novca, radeći lijep posao da se jave u Podrum Štrigova.