‘Hortus Croatiae’: Ove godine novih desetak hektara vinograda

Međimurski vinogradari, osobito oni okupljeni u Društvu vinogradara i vinara ‘Hortus Croatiae’ ove će godine zasaditi 10 hektara novih površina vinograda.Tako će na primjer samo vinogradarstva Cmrečnjak i Kocijan zasaditi 5 hektara sauvignona i silvanca zelenog, a slične sorte zasaditi će i drugi vinogradari.

Otvori li se u proljeće ‘omotnica poticaja’ međimurski vinogradari će nove površine zasaditi i u kasnu jesen ili u proljeće 2018. godine. Jer, potražnja za međimurskim vinima u rinfuzi, bocama i buteljama stalno raste i nije mali broj vinara koji su prodali sva vina iz 2015., te znatne količine lanjske berbe.

Članovi ‘Hortus Croatiae’ niti malo nisu zadovoljni kako se u javnosti prikazuje stanje u svezi Zlatne žutice vinove loze u međimurskim vinogradima.

– Histerični novinski napisi, televizijski prikazi i radijske emisije sasvim su krivo prezentirale situaciju, te je ispalo kako su međimurski vinogradi zaraženi i prijeti im iskapanje (krčenje) što ne odgovara istini.

Nekoliko trsova je oboljelo, mi smo ih se riješili i ovog trenutka nema Zlatne žutice u našim vinogradima. Mi kupujemo i sadimo kvalitetne trseve, pazimo što i kako radimo i na kraju imamo iznimnog agronoma savjetnika, najboljeg u regiji, magistra Milorada Šubića, koji pravim savjetima i preventivnim radnjama skrbi o našim vinogradima, kaže David Štampar, predsjednik ‘Hortus Croatiae’, a sa njime se slažu Petar Kocijan (na slici kod pripremljene parcele za novi nasad u Vušivščaku), Boris Novak, Bojan Štampar, Branimir Jakopić, Robert Horvat i Marko Cmrečnjak, s kojima smo po tom pitanju razgovarali.

Istina, nešto više Zlatne žutice vinove loze ima u predjelu svetomartinskog vinogorja, gdje još uvijek ima vinograda pod ‘derektorom’, ‘šmarnicom’, ili ‘tudumom’ koji se ne tretiraju zaštitnim sredstvima, pak se u njima množi Američki slavuj, prenositelj štetnika, ali i ono je pod nadzorom.

Kažu pojedini vinogradari kako očito nekome nije po volji što međimurski vinari imaju najbolja vina u zemlji i što ih bez problema prodaju, pak lansira takve dezinformacije, nešto poput one o nedavnoj ledenoj berbi u jednom međimurskom vinogradu, koja je obavljena kada su temperature zraka bile gotovo u plusu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije