Kotoripskim voćarima isplaćeno 130 tisuća kuna za štetu od mraza

Mraz i niske temperature u travnju prošle godine uzrokovale su značajne materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, posebno voću, vinovoj lozi, žitaricama i povrtnim kulturama u ranim fazama razvoja.

Većina poljoprivrednika nema osiguranu proizvodnju od mraza, zbog vrlo skupih polica za tu vrstu rizika te rijetke pojave mraza kao elementarne nepogode. Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 22. prosinca 2016. godine donijela je Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavnje posljedica od elementarne nepogode iz travnja 2016. godine.

Sredstva u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna krajem prošle godine raspoređena su na račune 111 jedinica lokalne samouprave, odnosno 26 gradova i 85 općina u županijama, među kojima je i Međimurska. Gradovi i općine u Međimurju dobit ukupno 5,74 milijuna kuna. Najviše će dobiti Nedelišće (1,12 milijun kuna), zatim Donji Kraljevec (933.000 kuna) pa Mursko Središće (722.000 kuna).

Općini Kotoriba dodijeljen je iznos od 130.629 kuna. Kako je načelnik Ljubomir Grgec dužan, odmah po prijemu doznačenih sredstava, isplatiti bespovratnu pomoć krajnjim korisnicima, stručne službe u Općini Kotoriba isplatu su obavile odmah.

Tako je pomoć dobilo sedam korisnika s područja općine, najveća iznos isplate je 24.225 kuna, a najmanji 14.908 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije