Horvatova berba nije izborna, kasna je, ali fantastična

Prvog dana ove godine pohodili smo podrum obitelji ‘Horvat’ u Svetom Urbanu, a povod ili razlog je vidjeti, osjetiti i čuti što se događa i u kakvom je stanju šipon-moslavac čije grožđe je pobrano 13. studenog 2016. na samo ‘Martinje.

Vrlo raspoložen i ozarenog lica ususret nam je došao (nismo se najavili) Robert Horvat, kojem je otac Vladimir povjerio vođenje OPG-a, točnije vinogradarstva i vinarstva.

Pita nas Robert, kaj nas zanima i ne pričekavši naš odgovor, kazao je,’…eeee, znam, izborna’! – Naravno, da nas to zanima i stoga krenimo u podrum k lagvima gdje ona zori, rekosmo veselom domaćinu.

– Nije kako smo očekivali, pak stoga ovaj šipon-moslavac, neće nositi naziv ‘izborna berba’ nego će biti ‘kasna berba’. Naime, kod berbe, kojoj ste i Vi nazočili, bilo je očito kako su grozdovi bili zreli i čitavi bez ijedne bobice koja bi sadržavala ili imala botritis ili plemenitu plijesan, neophodno za vina izborne berbe grožđa.

Jer grožđe je bilo kao iz bajke imalo je 112 oexsla i primjerene kiseline. Stoga je berba od strane dipl.inž. Marijana Čižmešije označena kao kasna, što nam ne smeta i nije ništa tragično, premda smo željeli i vjerovali u kasnu berbu graševine 2016. u našem vinogradu.

Ovog trenutka mlado vino je u fazi sazrijevanja, a pokazatelji su izvrsni. Pratimo sve što se događa i vjerujemo kako će za Uskrs već to biti lijepo i ukusno vino, koje će potom na daljnje postupke, do pune savršenosti koja će biti u buteljama – ispričao na je Robert, pozvavši nas da kušamo tu dobrotu.

Uživali smo uistinu, premda boja još uvijek nije bistra, ali okus je božanstven-fantastičan. I nismo zaboravili što nam je Vladimir kazao kod prešanja, kako ovo grožđe nije bilo tretirano nikakvim kemijskim pripravcima. Kaže se to u zemljama EU, vino je ekološko i zdravo. Vjerujemo kako će ovo biti još jedan biser na velikom vijencu gotovo sveti i božanstvenih međimurskih vina.

Isto tako doznasmo kako Josip Mikec, taj neumorni štrigovski pregalac priprema Vincekovo 2017., pohod na čast i slavu svih vina i vinara. Obitelj Horvat svima nama, njima i onima želi sretnu 2017. godinu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije