FOTO: Perjanicama međimurskog gospodarstva Zlatne plakete

>> Dodjela nagrada “Zlatna plaketa” Županijske komore Čakovec (Petak, 18.11.2016.)

Molim vas da naše čestitke prenesete svim svojim djelatnicima jer to su njihove nagrade. Oni su zbog toga zadovoljni i sretni, a poučena iskustvom, zadovoljan radnik je najbolji radnik, poručila je danas, između inog, Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, dobitnicima najprestižnijih nagrada u međimurskom gospodarstvu.

Dogodilo se to u čakovečkom Hotelu Park na proširenoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Čakovec. Osim spomenute gospođe, na dodjeli prestižnih nagrada u međimurskom gospodarstvu, od strane voditelja svečanosti Marijana Belčića posebno su pozdravljeni saborski zastupnici Darko Horvat i Stjepan Kovač koji je ovdje bio i u funkciji gradonačelnika Čakovca te gradonačelnici Murskog Središća, Dražen Srpak, i Preloga Ljubomir Kolarek.

U svom nastupnom govoru Mladen Križaić, predsjednik Gospodarskog vijeća Županijske komore Čakovec, rekao je kako već nekoliko godina unatrag međimursko gospodarstvo bilježi rast.

– Ove godine kada dodjeljujemo ‘Zlatnu kunu’ za 2015. godinu imali smo mnogo gospodarskih subjekata koji su vrlo blizu po rang listama jer smo koristili sve ekonomski mjerljive pokazatelje kao kriterije i bila je velika konkurencija, no uvijek netko mora biti prvi. Čestitam gospodarstvenicima koji su 2015. godinu zabilježili kao pozitivnu, rekao je Križaić.

Dodao je kako su puna tri kvartala u ovoj godini u globalu kao i u cijeloj Hrvatskoj. Rekao je da ima pokazatelja koji govore u prilog tome da će i 2016. biti za Međimursku županiju pozitivna.

Istaknuo je primjer izvoza koji se planira na državnoj razni od 2,8%, a već sada su pokazatelji da on iznosi 3,2%. Raste zaposlenost i potražnja za radnom snagom. S radošću je ustvrdio da su to elementi koji idu u prilog pozitivnoj 2016. godini.

Zdravko Kvakan, tehnički direktor najuspješnijeg velikog trgovačkog društva, tvrtke LPT d.o.o. Prelog koje nagrađeno u tom rangu je rekao kako je tvrtka na hrvatskom području već 16 godina i da prošlu godinu smatraju najuspješnijom glede rasta proizvodnje od 30%. To je uspjeh vrijedan pažnje.

Sve je to je rezultat povjerenja poslodavca, a to je Društvo L&P Tehnologije d.o.o. (skraćeno LPT), kao društvo kćer u 100% vlasništvu multinacionalne korporacije Leggett & Platt, čije se sjedište nalazi u SAD-u.

Leggett & Platt vodeći je svjetski proizvođač žičanih jezgri i ostalih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja. Proizvodnja je porasla preseljenjem u zonu Gospodarsku zonu sjever na proizvodni prostor od 22.500 četvornih metara, da bi se već danas počeli proširivati izgradnjom još dodatnih 15.500 četvornih metara.

– Ukupna investicija koja će se dogoditi u narednih godinu dana bit će oko 150 milijuna kuna. Danas radimo sa 400 ljudi, a novi će prostori donijeti nova radna mjesta pa planiramo zaposliti dodatnih 60 djelatnika. Izvozimo diljem Europe što možemo zahvaliti i sposobnim trgovačkim putnicima u tim izvoznim zemljama kamo ide 95% proizvodnje, dok s ostalih 5% snabdijevamo domaće tržište, mahom Hespa i Bernarde, kazao je Kvakan.

Najuspješnije srednje trgovačko društvo je tvrtka Letina intech d.o.o Čakovec. Željko Benc, direktor tvrtke, rekao je kako je lanjsko poslovanje bilo izuzetno uspješno, s obzirom da su povećali promet za 20%.

– Osnovna djelatnost naše tvrtke je proizvodnja opreme za vinsku i prehrambenu industriju. Dosta izvozimo i glavni kupci su nam u SAD-u. Moram istaknuti francusko, njemačko i austrijsko tržište, a naše su proizvode prepoznali i u Japanu, kazao je Benc dodavši kako dosta ulažu u tržište radne snage jer je prilično šturo. Još je dodao kako su prosječna neto primanja oko 7.500 kuna.

Ronis d.o.o. Čakovec primio je međimursku ‘Zlatnu kunu’ za najuspješnije malo trgovačko društvo. Njegov direktor Ronald Pintarić je u ovom svečarskom trenutku kazao: – Vlasnik sam i osnivač Ronisa. Radimo već 20 godina. Ova nagrada puno znači za nas, veliko nam je ohrabrenje, poticaj i znak da idemo u dobrom smjeru. Što još reći? Ništa, idemo delati. Mi Međimurci nismo naviknuti puno govoriti pa nam to fali, ali naučit ćemo i to, kazao je.

U tvrtki Ronis radi 20 djelatnika, a osnovna je djelatnost trgovina. Prodaju potrošačku elektroniku. Dio posla je i veleprodaja, dosta izvoze, stalno se šire.

Nagrade su gospodarskim velikanima uručili Mirjana Čagalj i Mladen Križaić, a dobitnici nagrada su se u svojim zahvalama složili kako ih ove nagrade obvezuju na još bolje i učinkovitije poslovanje.

Mirjana Čagalj je za kraj zahvalila Županijskoj gospodarskoj komori na naporima koje čine da gospodarstvo Međimurja bude još svjetlije te ih je pozvala da budu i podrška HGK-u, u čije ime je prenijela pozdrave i čestitke njenog predsjednika Luke Burilovića.

Za kraj valja zabilježiti zanimljiv prijedlog voditelja svečanosti. Marijan Belčić je dobitnicima poručio da ova priznanja moraju biti u zaglavljima naziva tvrtki. Prijedlog je to koji mnogo govori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije