11. Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu 4. i 5. studenog

Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak?

U petak i subotu, 4. i 5. studenog, održat će se 11. po redu Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu. Godina u kojoj je voćarstvo, osobito proizvodnja jabuka, doživjela gotovo potpunu devastaciju uslijed elementarnih nepogoda mraza i tuče, iziskuje da se ovom temom ozbiljno pozabavi stručna i politička javnost na kojoj je teret donošenja dugoročnih odluka.

Prvog dana održavanja 11. međunarodnog voćarskog sajma će od 12 sati biti održan Okrugli stol koji će okupiti predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske voćarske zajednice, Savjetodavne službe i druge zainteresirane javnosti. Na Okruglom stolu svoja predavanja održat će dr. sc. Željko Prgomet s poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, Safet Bračković, dipl.ing. iz Njemačke, prof. dr. sc. Franci Štampar iz Ljubljane te József Rittlinger i dr. Sztanics Balázs iz Mađarske.

Govorit će se o proizvodnji jabuke u EU, aktualnoj situaciji i perspektivi hrvatskog voćarstva na zajedničkom europskom tržištu te o konkurentnosti i budućnosti proizvodnje jabuke u Sloveniji i Hrvatskoj.

U sklopu Sajma održat će se stručna predavanja čiji su popis i tematika objavljeni na službenim stranicama sajma.

Sajmu je prethodilo 1. međunarodno ocjenjivanje voćnih vina u Hrvatskoj. Stručna komisija sastavljena od pet članova enologa, ocjenjivala je ukupno 18 uzoraka vina. Po Buxbam metodi, a prema Pravilniku ocjenjivanja, ocjenjena su vina sa 4 zlatnih diploma, 11 srebrnih i 1 brončanom diplomom, dva uzorka nisu zadovoljila kriterije prema Pravilniku. Diplome će biti podijeljene dobitnicima prilikom otvorenja sajma u petak u 11 sati.

Sajam otvara svoja vrata za posjetitelje u petak, 4. studenog u 11 sati. Prvog dana, program za posjetitelje održavat će se do 19.00 sati, a drugog dana, u subotu, od 9 do 19 sati. Kompletan program događanja i stručnih predavanja također je dostupan na web stranici sajma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije