Horvat i Dobranić na ‘Jabučinim danima’ u Đakovu

Minulog vikenda u Đakovu je održana 15. županijska, 11. regionalna i 9. međunarodna izložba jabuka pod nazivom ‘Jabučini dani 2016.’.

Na ovoj vrlo dobroj i posjećenoj priredbi u srcu Slavonije sudjelovali su i međimurski voćari, točnije svoj štand imale su ‘Međimurska udruga za integriranu proizvodnju voća’ i ‘Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti martin na Muri’ koje su predstavljali njihovi predsjednici Tomislav Horvat i Mladen Dobranić.

Ovaj dvojac vodećih i priznatih međimurskih i hrvatskih voćara sudjelovao je u radu više ‘Okruglih stolova’ te imao susrete s brojnim predstavnicima ‘Hrvatske voćarske zajednice’ kao i drugih interesnih skupina i udruga.

Horvat i Dobranić govorili su o vrlo teškom stanju u kojem se ove godine nalaze međimurski voćari, poglavito proizvođači jabuka, koji zbog kataklizme (velika elementarna nesreća s najtežim posljedicama) od 26. travnja ostali bez uroda, te samim time bez ikakvih prihoda, uz porast troškova održavanja voćnjaka za naredno razdoblje.

Isto tako govorili su o nesređenim odnosima voćara s otkupljivačima i hladničarima te trgovačkim lancima, poglavito u dijelu (ne)plaćanja preuzetih jabuka ili plaćanja s ogromnim kašnjenjem te oduzimanjem ugovorenih cijena na ime uskladištenja, gubljenja kakvoće i slično.

Njihovi nastupi nikoga nisu ostavili ravnodušnim te će Hrvatska voćarska zajednica poduzeti određene korake po ovim pitanjima, jer međimurska jabuka i njezini proizvođači uživaju ugled i poštovanje među strukom i potrošačima.

Dobranić je najavio obilježavanje ‘Svjetskog dana jabuke’ u četvrtak, 20. listopada 2016. u Svetom Martinu na Muri, gdje će bito govora o stanju u voćarstvu, kao i novostima vezanim uz ovu sve značajniju granu međimurskog i hrvatskog gospodarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije