Održan prvi Sajam društvenog poduzetništva u Čakovcu

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec i društveno poduzeće ‘Naš izvor’ organizirali su prvi Sajam društvenog poduzetništva u prostorijama Unimera Čakovec.

Uvodnu riječ održala je predsjednica DDICP Čakovec Miljenka Radović koja je predstavila cijeli sajam te nas upoznala s radom i proizvodima društvenih poduzeća na području Sjeverozapadne Hrvatske.

– Sajam je održan u svrhu promocije i jačanja vidljivosti samog društvenog poduzetništva. Cilj nam je da predstavimo društveno poduzetništvo i prednosti koje ono daje za osobe s invaliditetom i osjetljive skupine s ciljem zapošljavanja istih, govorimo o ekonomskoj noti, te o velikim društvenim koristima koje daje u cilju razvijanja tolerantinih, humanijih odnosa prema isključivim skupinama, rekla je predsjednica DDICP Čakovec Miljenka Radović.

Sajmene aktivnosti bile su otvorenog tipa za sve zainteresirane i sastojale su se od izložbeno- prezentacijskog dijela i predstavljanja projekata i programa Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva rada i mirovinskog sustava te predstavljanja poticajnih mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

– Ljudima se vraća njihova važnost životu, da se osjećaju korisnim i kao sastavni dio normalnog svijeta i društva u kojima žive. Grad Prelog i ja osobno to sve jako podržavamo, rekao je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Među izlagačima na Sajmu svoje mjesto je pronašla tvrtka ACT Printlab na čelu s direktoricom Andreom Vuković. ACT Printlab d.o.o. je neprofitno društveno poduzeće, grafički i web dizajn studio, koji partnerima (organizacijama civilnog društva, društvenim poduzećima) nudi profesionalne, kvalitetne, inovativne proizvode i usluge koji prate i odgovaraju potrebama partnera, a samim time i zajednice.

– Ovdje se danas predstavljamo s našim proizvodom ‘Ekoteka’ koja je napravljena cijela od recikliranih materijala, gore ima reciklirani tekstil, a dolje reciklirani papir. Unutra imamo čičak tako da unutarnji dio možete mijenjati, rekla je Andrea Vuković, direktorica.

Također uz proizvod svaki kupac dobiva sjemenku smreke kako bi se podigla i ekološka strana društva te važnost o recikliranju i brizi o okolišu. Tvrtka ACT Printlab djeluje na Međimurskom području od 2007. godine te je prvo društveno poduzeće u Hrvatskoj.

– Nažalost društveno poduzetnišvo nije dovoljno prepoznato u lokalnoj zajednici, zato smo i krenuli u izradu proizvoda koji su dostupni svima. Nama cilj nije profit, nego želimo ostvariti društvene, ekonomske i ekološke ciljeve. Radimo za zajednicu i da na kraju svega omogućimo bolji život, rekla je za kraj Andrea Vuković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije