Donjem Međimurju nagrada za uzorno gospodarenje otpadom

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović uručio je jučer (utorak) nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora te pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija.

Dobitnici nagrada i priznanja su izabrani na javnom natječaju Ministarstva zaštite okoliša i prirode na koji su se mogli prijavljivati projekti iz područja zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti i promicanja održivog razvoja.

– Kako bismo omogućili održivi razvoj bitan je angažman cijelog društva, svakog pojedinca, institucije, udruge ili poduzetnika koji će se u svom djelovanju odgovorno odnositi prema okolišu. Ovdje bih posebno istaknuo važnost djelatnika koji rade u obrazovnom sustavu i njihovom potencijalu u promicanju vrijednosti zaštite okoliša i obrazovanju za održivi razvoj.

Stoga smo ove godine kroz javni poziv pokušali prepoznati najbolje u kategoriji poslovnog sektora, jedinica regionalne i lokalne samouprave, civilnog sektora i među djelatnicima u odgojno-obrazovnim institucijama. Odabrani su najbolji za 2016. godinu te se nadamo da će i drugi u Hrvatskoj biti nadahnuti ovim primjerima’ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na dojeli nagrada.

Među najponosnijima su bili predstavnici jedinica lokalnih jedinica donjeg Međimurja. Oni su nagrađeni za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Oni su se javili na javni natječaj Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje je na temelju Zakona o zaštiti okoliša u travnju objavilo javni natječaj za postignute rezultate u zaštiti okoliša i promicanju održivog razvitka za 2016. godinu.

Nagradu su dobili jer su Grad Prelog u suradnji s općinom Donji Kraljevec, Goričan, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba uspostavili cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na području donjeg Međimurja.

Počelo je tako jer je Grad Prelog u suradnji sa šest općina donjeg Međimurja (Donji Kraljevec, Goričan, Sv. Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba) potpisali su pristupnicu međunarodnoj strategiji Zero Waste 2020. u veljači 2016. godine u cilju da količinu otpada smanje sa 98 kg po stanovniku na 50 kg do 2020. godine.

Osim saniranog odlagališta u Goricama u Prelogu, unaprijedili su sakupljanje otpada na kućnom pragu postavljanjem više vrsta kontejnera te organizirali sortirnicu korisnog otpada, kompostanu i Centar za ponovnu upotrebu predmeta skupljenih na glomaznom otpadu. Zbrinjavnje otpada obavlja GKP Pre-kom iz Preloga.

Dodjela nagrada održana je u prostoru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je predsjednik, akademik Zvonko Kusić, poručio da HAZU kao najviša hrvatska znanstvena, umjetnička i kulturna institucija ima zadaću promicati najviše vrijednosti nacije te čuvati nacionalni identitet, čiji dio je i okoliš.

– Hrvatska akademija je zadnjih godina poduzela niz aktivnosti s ciljem očuvanja okoliša i zaštite prirode – dodao je akademik Kusić. Spomenuo je da je Akademija osnovala Odbor za zaštitu dobara od nacionalnog interesa koji je nedavno objavio knjigu Hrvatska prirodna bogatstva s popisom i analizom svih prirodnih bogatstava i resursa Hrvatske.

Nagrade i priznanja dodjeljuju se za četiri područja – jedinice lokalne samouprave, udruge, pojedince u odgojno-obrazovnim institucijama te za poslovni sektor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije