Ovo su najbolje tvrtke u Međimurju po dobiti, prihodu i izvozu

Upravni odjel za gospodarske djelatnosti Međimurske županije redovitom godišnjom informacijom o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva obrađuje informacije o gospodarskim kretanjima Međimurske županije i Republike Hrvatske.

Cilj Informacije je dati prikaz ukupnog gospodarskog stanja i kretanja u Međimurskoj županiji kako bi se moglo sagledati stvarno stanje, uspoređujući s neposrednim okruženjem i prethodnim razdobljem.

Metodološki su obrađeni podaci FINA-e, Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Čakovec, Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Međimurske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Čakovec, Državnog zavoda za statistiku, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, kao i izvješća organizacija (HOK i HGK), te tvrtki u vlasništvu Međimurske županije koje su potpora poduzetništvu.

Međimurska županija nalazi se na desetom mjestu po broju poduzetnika (2.626), što čini 2,46% udjela u ukupnom broju poduzetnika u Republici Hrvatskoj. Prema broju zaposlenih sa 25.316 zaposlenih Međimurska županija je na osmom mjestu u Hrvatskoj, dok je prosjek mjesečne plaće po zaposlenom manji je za 18,6% u odnosu na prosjek Republike Hrvatske.

Prvi poduzetnik u Međimurskoj županiji na rang listi po ukupnim prihodima u 2015. godini bio je veliki poduzetnik sa sjedištem u Čakovcu, METSS d.o.o, a slijede ga veliki poduzetnici Tubla d.o.o. i LPT d.o.o. Na četvrtom je mjestu također veliki poduzetnik sa sjedištem u Čakovcu, Perutnina Ptuj – Pipo d.o.o., dok se na petom mjestu nalazi srednje veliki poduzetnik Muraplast d.o.o. iz Kotoribe. Na šestom je mjestu Hilding Andres, sedmom Međimurje plin, osmom Centrometal, devetom Eko Međimurje i desetom Mesna industrija Vajda. Prvih deset poduzetnika ostvarilo je 2,8 milijarde kuna ukupnih prihoda ili 23,0% prihoda poduzetnika Međimurske županije.

Najveći izvoznik u 2015. godini u Međimurskoj županiji bio je veliki poduzetnik Tubla d.o.o. registriran u području djelatnosti C (prerađivačka industrija), razred djelatnosti 14.31 – Proizvodnja pletenih i kukičanih čarapa. Slijedi LPT d.o.o., na trećem je mjestu Eko Međimruje, pa slijede redom Centrometal, Novi Feromont , Te-pro, Tehnix, TMT, Fero – Preis i Hilding – Anders. Prvih deset poduzetnika po izvozu u 2015. sudjelovali su u ukupnom izvozu poduzetnika Međimurske županije s udjelom od 40,6%.

Prvih deset poduzetnika po dobiti u Međimurskoj županiji ostvarili su ukupno 233,5 milijuna kuna što je 36,4% od ukupne dobiti razdoblja poduzetnika Međimurske županije. Najveću dobit razdoblja iskazao je poduzetnik TMT d.o.o. Na drugom mjestu nalazi se poduzetnik LPT d.o.o. , slijedi Tubla, Promming, Muraplast, METSS, Pib Exstra, Centometal, Šestan Busch i Čakovečki mlinovi.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom kod poduzetnika Međimurske županije u 2015. godini iznosila je 4.085 kuna što je za 146 kuna više nego 2014. godine. Ista je za 18,6% manja od prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom kod poduzetnika Republike Hrvatske (5.019 kuna). U Međimurskoj županiji u 2015. godini poslovalo je 2.574 malih, 45 srednjih i 7 velikih poduzetnika. Ovi podaci našli su se pred vijećnicima Županijske skupštine na nedavno održanoj sjednici.

Više saznajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije