FOTO Čak stotinjak izlagača na Međunarodnom sajmu Lov, ribolov, priroda, turizam

Međunarodni sajam ‘Lov, ribolov, priroda, turizam’, 21. po redu, ovog je petka, 7. listopada otvorio vrata posjetiteljima. U tri dana, u prostoru Arene Varaždin, posjetitelje očekuje bogat program u kojem sudjeluje stotinjak izlagača iz čak deset europskih zemalja, što je dokaz kako sajam raste iz godine u godinu.

– Zadovoljni smo brojem izlagača ove godine koji dolaze iz čak deset zemalja, što je rekord. Sajam je zanimljiv izlagačima, ali i posjetiteljima koji narednih dana mogu uživati u mnoštvu edukativnog sadržaja, radionicama, prezentacijama, predavanjima. Vjerujemo da će idućih dana doći mnogo posjetitelja, očekuje nas lijepo vrijeme koje će ići u prilog sadržajima na otvorenom – istaknula je direktorica Sajma Maja Šimenc.

O značaju Međunarodnog sajma govorio je i Alan Košić, zamjenik župana.

– Varaždinska županija poznata je po svojim lovištima tako da je značaj sajma velik. Svake godine sajam raste, izlagača i posjetitelja je sve više, a značaj je ne samo gospodarski, već i turistički s obzirom da se lovni turizam sve više razvija.

Sajam je, prema riječima gradonačelnika Habuša, centralno mjesto okupljanja lovaca i ribolavaca.

– Ovo je već 21. po redu sajam što govori dovoljno da su ga prepoznali Varaždinci, ali i svi oni koji dolaze ovdje iz tog razloga. Značaj je velik jer je ova županija, prije svega, jedna od najboljih i najkvalitetnijih županija što se tiče kulture lovstva. Velik je broj registriranih lovaca tako da se pokazala kao plodno tlo za održavanje ovakvog sajma, koji je prepoznatljiv i kod onih koji razmjenjuju iskustva, prodavača, ali i posjetitelja. Osim komercijalnog dijela, sajam je i edukativan – kazao je.

Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, istaknuo je kako savez ovakve manifestacije podržava od prvog dana.

– Hrvatska je poznata lovačka destinacija u cijeloj Europi, a najbolje mjesto okupljanja su upravo ovi sajmovi. U zadnjih nekoliko godina iskristalizirala su se dva sajma ovakve vrste, jedan u Osijeku, a drugi u Varaždinu. Lovci su nezaobilazan čimbenik održavanja ravnoteže u prirodi, a pred nama su mnogi zadaci s ciljem očuvanja čistoće vrste – istaknuo je te dodao kako je ‘interes mladih za lovstvom velik, ali je dosadašnji zakon bio nakaradan’.

– Do sad je bilo regulirano da pojedinac tek sa 18 godina može ići polagati lovački ispit, što je apsurdno i toga u drugim zemljama nema. Trenutno je u proceduri zakon koji bi dozvolio polaganje sa 16 godina. Osim toga, ne biste vjerovali koliko pripadnica ljepšeg spola je zainteresirano za lov – kazao je.

O razvoju ribolovnog turizma brine se Hrvatski športsko ribolovni savez, s Vladimirom Severom na čelu.

– Od prvog dana se naš savez uključio u organizaciju sajma, a predstavljamo ribolovne vode, natjecateljski ribolovni sport, a naglasak je i na turizmu. Mi u savezu smo zadovoljni stanjem u ribolovstvu koje je dignuto na visok nivo. Naime, u mnogim jezerima je zakonski regulirano da se ribe teže od 5 kilograma moraju nakon ulova vratiti u vodu, tako da je riblji fond porastao i imamo kapitalce preko 40 kilograma. U Europi smo među prve tri zemlje po kvaliteti šaranskog ribolova te mogućnostima i potencijalima odvijanja sportskoga ribolova.

Posjetitelji narednih dana mogu uživati u ponudi izlagača, atraktivnim izložbama zmija, gljiva, sokolara, jastreba, a bogata je i gastronomska ponuda.

Međunarodni sajam ‘Lov, ribolov, priroda, turizam’ za posjetitelje je otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Cijena ulaznice je 25 kuna, za učenike, studente i umirovljenike 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljska iznosi 60 kuna.

Program pogledajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije