Kataklizma koja je voćare dovela u položaj očajnika

– Kataklizma je to bila! Nije bilo riječi o klasičnom mrazu, nego niskim temperaturama nezabilježenim u to doba godine. Učinili smo sve predradnje, ali spasiti se nije moglo ništa, a jabuke su već ocvale i plodovi su bili u fazi formiranja i nisu mogli odoljeti hladnoći, kazao je mr.sc. Milorad Šubić

Hrvatska voćarska zajednica i Udruga voćara, vinogradara i voćara Općine Sveti Martin na Muri, organizirali su Svetom Martinu na Muri ‘Okrugli stol’ na temu ‘Stanje u hrvatskom voćarstvu’ s naglaskom na stanje u proizvodnji jabuka nakon mraza koji je u rano jutro 26. travnja uništio sav prinos te su danas voćari bez jabuka i s gomilom velikih problema. Skup je održan jučer u srijedu 7. rujna 2016. u Kongresnoj dvorani Općine Sveti Martin na Muri, a nazočilo mu je tridesetak međimurskih voćara i vinogradara.

Odmah na početku rasprave magistar Tomislav Tomšić u ime Hrvatske voćarske zajednice kazao je kako je tog dana nastala katastrofa, a potom je magistar Milorad Šubić u ime Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda kazao kako je za njega to bila kataklizma. Rekao je i kako nije riječi o mrazu nego izuzetno hladnom vremenu nezabilježenom u tom dijelu godine.

Ove godine neće biti berbe jabuka, pa tako niti otkupa, a čak 402 međimurske obitelji koje žive od voćarstva zapalo je u velike probleme. Ovog trenutak 20 hektara voćnjaka se krči, a čak 40 hektara je u stanju zapuštenosti. Ima onih koji su se odlučili kako neće uređivati voćnjake, nego će brati samo industrijsku jabuku, a to znači propast voćnjaka za dvije-tri godine. Hrvatski voćari su u ogromnim problemima jer mnogi su uzeli kredite i zadužili se za podizanje mreža za zaštitu od tuče, te navodnjavanje, a sada nemaju što brati i od čega plaćati obveze, naglasio je Tomšić.

Miljenko Rakić, načelnik sektora Uprave za poljoprivredu sve je pozorno saslušao i kazao kako država jednostavno nema novaca za naknadu šteta koje su samo u voćarstvu procijenjene na 962 milijuna kuna, a Ministarstvo poljoprivrede za ovu namjenu ima svega 40 milijuna kuna. Predsjednik svetomartinskih voćara, Mladen Dobranić iznio je primjere iz kojih se vidi kako voćari od ulaska Hrvatske u EU imaju samo probleme s prodajom jabuka. -Kada mi se odbiju svi troškovi, moja jabuka nije postigla cijenu niti od jedne kune za kilogram. Pitam sve vas, kako će se mladi odlučiti za voćarstvo kada vide u kakvim smo mi problemima, kazao je Dobranić.

Rakić mu je odgovorio kako cijenu jabuka diktiraju trgovački lanci, a na osnovu toga i vlasnici hladnjača određuju cijenu. Pitali su nazočni voćari Rakića, može li se voćare osloboditi plaćanja nekih obveza i doprinosa, na što je Rakić odgovorio kako to država ne može, pogotovo sada kada ima tehničku Vladu.

Posavec i Makovec kažu kako je pomoć moguća

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako se voćarima može i mora pomoći. – Dajte konkretne mjere i mi ćemo nastojati pomoći, premda županija i nema većih mogućnosti u tome. Vidite, Međimurska županija uplaćuje godišnje 350 tisuća kuna za obranu od tuče, a ne smijemo ‘strelati’ jer se od tuče brani tamo negdje oko Murske Sobote. Te novce ja bih drugačije iskoristio, vama u koristi, kazao je Posavec.

– Trebamo pomoći barem onim voćarima koji žive od voćnjaka, kroz razne mjere koje nam stoje na raspolaganju. Ovog trenutka vam kažem kako ne treba odustajati od voćarstva jer vi ste pokazali i dokazali kako znate proizvesti jabuke i drugo voće, nego se trebate odlučiti za direktnu prodaju. Terme Sveti Martin su jedan od primjera, gdje se voće i povrće mogu prodati, kazao je svetomartinski načelnik Franjo Makovec.

Voditeljica odjela za promidžbu EU programa za ruralni razvoj Marijana Puljiz, govoreći o ‘Mjeri 4’ naglasila je kako ovog trenutka programi neće biti ostvareni, premda se na tome radi, što je dodatno rastužilo i onako shrvane međimurske voćare.

– Dok se ne riješe pristigli prigovori, nema novca, možda u listopadu. Europa prema nama gleda sa sumnjama. Ne kažem da neće biti poticaja iz EU fondova i mjera ali ovog trenutka ne mogu kazati kako je to moguće, jer sami znate u kakvoj smo situaciji, kazala je Puljiz. Nikao se s njom nije mogao složiti župan Posavec.

– Ne vjerujem da država ne može pomoći. Postoji EU fond solidarnosti sa značajnim novčanim iznosima. Ako Hrvatska ne zadovoljava kriterije, trebamo se povezati i udružiti s drugim zemljama, Italijom, Austrijom, Slovenijom… i tako riješiti probleme o kojima ovdje govorimo, energičan je bio Posavce. Na skupu je rečeno kako su osim jabuka stradale i trešnje, višnje, marelice, šljive, kruške i orasi. Ovaj skup održan je iz razloga što se Međunarodni sajam voćarstva u Donjem Kraljevcu održava u drugom terminu, pak bi o ovom problemu bilo govoriti prekasno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije