Kristijan Šajnović iz Domašinca dovezao na otkup pšenicu s 14,59% proteina

Nakon sto smo pisali da je pšenicu prve klase uspjelo požeti Draženu Kovačiću iz OPG Kovačić Belica, koji je kako saznajemo imao 14,02% proteina, to je uspjelo i njegovom kumu Kristijanu Šajnoviću iz Domašinca.

On je danas dovezao svoju pšenicu na otkup u poduzeće Vlado d.o.o. u Domašinec, gdje su izmjerili još veći protein u pšenici – 14.59%. To je dokaz da se dobim agrotehničkim mjerama može postići zacrtani cilj.

Podsjetimo, kod otkupa pšenice definirani su razredi kvalitete kod kojih je protein odlučujući parametar. Pšenica se otkupljuje u tri razreda kvalitete (I. klasa proteini ˃od 14%, II. klasa proteini 12,5-14%, III. klasa proteini 10,5-12,4%.

U Međimurskoj županiji najviše je prema neslužbenim informacijama s terena, u ovogodišnjem otkupu otkupljeno pšenice iz trećeg razreda kvalitete, dok veći otkupljivači pšenicu ispod treće klasu, takozvanu ‘stočnu’, u glavnom ne otkupljuju. Za pšenicu prve klase nudi se na tržištu cijena od 1, 10 kuna za kilogram, za drugu klasu kunu, za treću 90 lipa, a za ‘stočnu’ pšenicu 80 lipa.

Informaciju koliko je površina u Međimurskoj županiji zasijano pod pšenicom, zatražili smo kod više stručne suradnice Savjetodavne službe Međimurske županije Suzane Pajić.

– 3.883 hektara poljoprivrednih površina je bilo pod pšenicom protekle godine, odnosno toliko je zatraženo poticaja. Za ovu godinu još nemamo službene podatke, ali naznaka je da je veća površina zasijana pšenicom nego je to bilo godinu ranije, ispričala nam je Pajić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije