Majstori šampanjca iz Francuske s međimurskim vinarima

Danas (utorak, 19. srpnja) je u Vinskoj kući ‘Štampar’ u Svetom Urbanu održano savjetovanje na temu pjenušavih vina, koje su vodili Pierre Yves Bournerias, enolog i najbolji stručnjak iz oblasti šampanjskih vina, zaposlen na Institutu za šampanjce u Francuskoj i njegov zemljak Maxime Poisot te Kruno Antolković i Ivana Puhelek iz Vinske kuće ‘Puhelek‘ iz Svetog Ivana Zeline, koji su savjetovanje organizirali.

Domaćin im je bio David Štampar, predsjednik ‘Horus Croatiae’, a u radu su sudjelovali Marko Cmrečnjak, Robert Horvat, Mihael Frančić, Alen Švenda i Viktor Dvanajščak, članovi društva i proizvođači pjenušavih međimurskih vina.

Govoreći o proizvodnji šampanjca u Francuskoj te o tome što bi međimurki proizvođači trebali činiti, Bournerias je naglasio kako se grožđe iz kojeg će se raditi pjenušac mora brati ručno te da se u preradi ne koristi muljača, nego se čitavi grozdovi, odnosno bobice odmah prešaju.

Rečeno je kako se u Francuskoj pokrajini gdje se proizvode šampanjci koriste tri vrste grožđa, a u Međimurju ih je više i to je istaknuto kao ogromna prednost. Poisot je predstavio tehnološke inovacije u proizvodnji pjenušavih vina, dok je Antolković govorio o stvarima koje povezuju i još čvršće mogu povezati Francusku i Međimurje.

Ivana Puhelek kazala je kako je Međimurje uistinu područje sa izvrsnim sortama grožđa, zavidnom tradicijom i dobrom orijentacijom na proizvodnji vina i pjenušaca. Nakon kušanja pojedinih međimurskih pjenušaca francuski dvojac je ustvrdio kako je riječ o zaista kvalitetnim vinima, koja mogu svoje mjesto naći na europskom tržištu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije