U Prelogu na Goricama u planu gradnja energane

Gradsko vijeće Preloga prihvatilo je većinom glasova zaključak o prodaji zemljišta na području zvanom Gorice, ukupne površine 19.000 četvornih metara, po početnoj cijeni od devet eura za četvorni metar.

Kako je najavljeno, tu će se graditi bioplinsko postrojenje i staklenici za proizvodnju povrća. Grad će u prodaju zemljišta krenuti uz oštro protivljenje oporbe koja traži da se prije razjasni kakvo će se točno postrojenje graditi, kako će utjecati na okoliš, te da se o svemu obavijetse mještani.

Protivljenje oporbe

– Rečeno je da će bioplinsko postrojenje kao gorivo koristiti životinjsko gnojivo koje će se dovoziti iz naše i susjedne županije. Najlakše je prodati zemljište, ali prije toga trebalo bi vijećnike i građane upozati s tehnologijom koja će se koristiti i predočiti studiju utjecaja na okoliš. Bilo bi dobro i pokazati neki primjer takvog postrojenja koje negdje već postoji – kaže vijećnik Dragutin Glavina (HNS).

Oporba je protiv prodaje tog zemljišta koje je Grad, u vrijeme kad je Glavina bio gradonačelnik, pokupovao od građana kako bi se na tom dijelu uredila zelena rekracijska zona povezana sa sadržajima uz jezero. Prelog se, ističu, može širiti samo prema Otoku jer širenje na ostalim stranama blokiraju gospodarske zone na sjeveru i istoku te jezero na jugu.

Prije nekoliko godina na Goricama je sagrađena kompostana a sad se planira i energana koja će dodatno opteretiti taj dio grada kojemu je, napominju, svaki četvorni metar dragocjen. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek (HDZ) kaže da će se organizirati prezentacija projekta bioplinskog postrojenja za građane i da se ništa ne skriva. U energani se neće spaljivati životinjske lešine nego suho gnojivo koje će dolaziti s farmi na sjeveru zemlje.

Gnojivo će se dovoziti u zatvorenim kamionima i istresati u spremnike, a tijekom obrade neće biti neugodinih mirisa.

Uskoro prezentacija

– Vidjeli smo već takva postrojenja i sve to odlično funkcionira, bez štetnog utjecaja na okoliš – napominje Kolarek. Na postrojenju bi se zaposlilo desetak ljudi, a još više u proizvodnji povrća u staklenicima. Zainteresiranih investitora u gradnju bioplinskog postrojenja već ima.

Oporbene vijećnike zanima zašto se takvo postrojenje ne gradi u blizini velikih farmi s kojih će dolaziti sirovina. Više o tehnologiji i vrsti sirovine koja će se koristiti u proizvodnji energije znat će se, zaključuje Kolarek, na skoroj prezentaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije