Čakovečki plac: Kiša pada, trava raste, gora zelena…

>> Čakovečki plac: Kiša pada, trava raste, gora zelena…

I onda dalje pada i pada… Znam da smo svi nestrpljivi i jedva čekamo da nam dođe to sunce, a kada se i pojavi opet ubrzo nestane. A kad je kišno vrijeme nema baš ni naših posjetitelja na placu.

Ali naši uporni i ljubazni proizvođači svakim danom dolaze i čekaju upravo vas da probate naše domaće i fine porizvode. Ovog puta na čakovečkom placu posjetili smo jedan štand sa domaćim finim picekima i mljekaru. Izdvajamo još crni i bijeli grah te fine jabuke.

Picek – Kod nas Međimuraca poznat je picek na temfanje. Sočan, mekan, hrskav… pečeni je picek omiljena hrana mnogima. S obzirom na međimursku stočarsku i peradarsku tradiciju, domaćice nisu imale poteškoća s pronalaženjem sočnih komada mesa i peradi za svoje ručkove. Piletina se često koristila kao glavni sastojak juhe, a često se sprema pečeni i pohani picek, kuhani picek, te picek na temfanje.

Mlijeko – Osim mesa, uzgoj životinja donosi i vrhunske mliječne proizvode koji mogu biti ukusno jelo samo po sebi ili se uz malo pripreme mogu pretvoriti u jednako tako ukusne specijalitete. Mlijeko je biološka tekućina mliječnih žlijezda sisavaca koja se luči određeno vrijeme nakon poroda, a osnovna mu je namjena prehrana mladunčadi.

To je tekućina bijele boje. Mlijeko je prirodna hrana bogata kalcijem, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, prijeko potrebnim za rast i pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Jedno istraživanje pokazalo je da čokoladno mlijeko ima više kalcija od “običnog” mlijeka.

Mliječni proizvodi (kiselo vrhnje, jogurt, acidofil, kefir, sir,kajmak, sirutka, slatko vrhnje, kiselo mlijeko, laktoza, mlijeko u prahu, kondenzirano (ugušćeno) mlijeko). U ovoj kategoriji ne smijemo zaboraviti spomnuti turoš, svježi sir začinjen solju i crvenom paprikom, oblikovan u stožac, koji se suši ili dimi.

Crni i bijeli grah – Kao i druge mahunarke, crni grah je poprilično nutritivno bogat i kvalitetan. Bogat je vlaknima, folnom kiselinom, proteinima, antioksidansima i vitaminima B kompleksa, zajedno s brojnim drugim vitaminima i mineralima. U kombinaciji s cjelovitim žitaricama poput smeđe riže, crni grah tijelu osigurava sve potrebne esencijalne aminokiseline, što je jedan od razloga zašto je obično uključen u vegetarijansku prehranu.

Okus crnog graha snažan i bogat, a ponekad se uspoređuje s gljivama. Grah treba dosta dugo kuhati kako bi omekšao i postao lako probaljiv. Na tržištu se osim u sušenom može naći i u konzerviranom obliku. Ukusan je dodatak raznim salatama, umacima, varivima te složencima.

Bijeli grah – Mahunarke su poznat izvor hranjivih tvari, a bijeli grah se među njima ističe kao bogato spremište vrijednih nutrijenata. Uzgaja se zbog svojih bijelih sjemenki, a potječe iz srednje i južne Amerike.

Jabuke – biljna vrsta iz porodice ružovki. Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske, te kasne ili zimske jabuke. Po obliku se dijele na okrugle, šiljate, plosnate, rebraste, bez rebara, s dubokom ili plitkom čašicom.

Dijele se i po boji i svojstvu pokožice ploda na crvene, žute, šarene, obojene kao mramor, odnosno, glatke, sjajne, hrapave, i masne jabuke.

Važniji sastojci u plodu: Jabuke imaju cijeli niz svojstava, koje ni jedna druga voćka nema, a njen blagotvorni učinak je više puta znanstveno dokazan. Jabuka je korisna za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, bolesti grla, opeklina, proširenih vena, opstipacije, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije