Ministar Dobrović u Prelogu: Zero Waste koncept provediv je i u Hrvatskoj

Grad Prelog i šest donjemeđimurskih općina potpisalo je danas odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji “Zero waste 2020.”

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović rekao je da će se primijeniti politika gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, utvrđena prije desetak godina.

>>> Slaven Dobrović, prvi je ministar nove Vlade koji je posjetio Međimurje

– Otpad nije nužno problem. Ekologija i ekonomija mogu ići zajedno ruku pod ruku. Europska unija je predstavljanjem novog paketa o kružnom gospodarstvu napravila snažan zaokret prema uspostavljanju resursno učinkovitog društva. Koncept “Zero Waste” u skladu je s tim zaokretom.

Postojeći koncept gospodarenja otpadom u Hrvatskoj potrebno je poboljšati kako bi bio u skladu s najnovijim EU smjernicama. Međimurska županija i Prelog pokazuju kako je moguće izgraditi održivi sustav gospodarenja otpadom i njihov primjer trebao bi slijediti veći dio Hrvatske – rekao je ministar Dobrović na potpisivanju odluka o pristupanju strategiji danas u Prelogu.

Pohvalio je grad Prelog i općine koje su daleko odmakle u selektiranju otpada na kućnom pragu i recikliranju. Ministar je najavio i bolju suradnju s ekološkim udrugama. Uz Prelog, odluku su potpisale općine Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba.

Obvezali su se, uz ostalo, da će do 2020. odvojenim prikupljanjem otpada izdvojiti do 70 posto korisnog otpada i smanjiti količine odloženog miješanog komunalnog otpada sa sadašnjih 98 kilograma po stanovniku godišnje na 50 kilograma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije