Kotoripčani, znate li da imate pravo na povrat poreza – evo i zašto

Obavještavaju se mještani, koji su u 2015. godini imali prijavljeno prebivalište na području Općine Kotoriba, a iz plaće ili ugovora platili porez na dohodak, da mogu i za 2015. godinu ostvariti povrat poreza na dohodak jer je Općina Kotoriba razvrstana u II. skupinu po stupnju razvijenosti prema posebnom propisu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

‘Za priznavanje prava na povrat poreza na dohodak za nesamostalan rad više nije potrebno podnositi godišnju poreznu prijavu već samo zahtjev putem obrasca ZPP-DOH u kojem je potrebno popuniti podatke o poreznom obvezniku i zaokružiti P 2 (prebivalište i boravište na potpomognutom području) i uz obrazac priložiti presliku osobne iskaznice.

Povrat poreza na dohodak može se ostvariti s osnova povećanja osobnog odbitka (osnovni osobni odbitak za II. skupinu po stupnju razvijenosti u 2015. godini iznosi 3.000,00 kuna, umjesto 2.600,00 kuna koji je korišten kod obračuna akontacije poreza, a priznaje se samo ako se podnese zahtjev putem obrasca ZPP-DOH). Povrat neće moći ostvariti umirovljenici koji su platili porez na dohodak samo na mirovinu, jer je osobni odbitak za umirovljenike bio viši od osnovnog osobnog odbitka za II. skupinu po stupnju razvijenosti, odnosno u 2015. godini iznosio je 3.800,00 kuna.

Napominjemo, da pravo na povrat poreza na dohodak imaju samo oni koji su platili porez na dohodak, ali moraju do 29.02.2016. godine podnijeti obrazac ZPP-DOH nadležnoj poreznoj upravi u Prelogu, jer samo podnošenjem navedenog obrasca mogu ostvariti povrat poreza na dohodak. Obrazac ZPP-DOH kojima nije dostupan Internet, mogu dobiti u Upravnom odjelu Općine te isti popuniti kemijskom olovkom i priložiti uz obrazac ZPP-DOH presliku osobne iskaznice.

Ova obavijest je samo podsjetnik na zakonsko pravo na povrat poreza na dohodak s obzirom da je Općina Kotoriba svrstana u potpomognuta područja, a za sve eventualne nejasnoće i dodatne informacije oko povrata poreza na dohodak porezni obveznici mogu se obratiti nadležnoj Poreznoj upravi u Prelogu’, javljaju iz Općine Kotoriba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije