Verica Jećmenica – Jazbec i Spomenka Tomašić o Udruzi Pomoć neizlječivima

Svaki čovjek želi živjeti zdravo, sretno, bezbrižno i dugo. Problem nastaje kad nastupi bolest, pogotovo neizlječiva. Na svijetu oduvijek postoji potreba da se bude uz neizlječivo bolesne i umiruće ljude. Obitelji tada teško same opslužuju svoje bolesnike. Zato im je uvijek, uz državne servise (zdravstvena i socijalna služba), potrebna i pomoć njihove okoline.

U Čakovcu i u Međimurju djeluje takva grupa ljudi – Udruga Pomoć neizlječivima. Oni život shvaćaju kao vrijednost: od začetka pa do njegovog naravnog završetka. Zato svojim volonterskim radom zorno svjedoče ljubav prema bolesniku. U njihovom se radu potvrđuje ona davna misao da je čovjeku u nevolji najbolji lijek – sam drugi čovjek.

Naša udruga

Mi djelujemo već petu godinu. Nudimo fizičku, psihološku i duhovnu podršku bolesnicima i njihovim obiteljima, kako tijekom bolesti, tako i poslije smrti bolesnika. Obitelji koja je u fazi žalovanja itekako je potrebna blizine, suosjećanja i raznolike podrške. Osim individualne pomoći, mi organiziramo poučna predavanja, radionice i javne tribine. Svim dostupnim sredstvima želimo osnažiti svijest društva o potrebi palijativne skrbi u našoj sredini.

Što je palijativna skrb?

To je često pitanje: Odgovaramo da je to aktivna i sveobuhvatna briga za bolesnika čija bolest više ne reagira na postupke aktivnog stručnog liječenja. To znači da su učinjene sve potrebne pretrage, operacije, pronađena je dijagnoza bolesti i primijenjena sva stručna terapija. Ako je narav bolesti takva da bolesnik više ne reagira povoljno na terapiju, nastupa faza palijativne skrbi.

To znači da se nadalje liječe samo simptomi koji uzrokuju patnju i nastoji se pružiti najbolju moguću njegu i omogućiti što bolju kvalitetu života sve do same smrti. Palijativa zagovara život i smatra ga dragocjenim. Ona ne priziva i ne ubrzava umiranje, ali smrt prihvaća kao sastavni dio života. Skrb za teške bolesnike je potreba suvremenog društva. Ona je humani iskorak prema svakom bližnjemu. Stoga je besplatna, dostupna svima bez obzira na dob, vrstu bolesti, vjeru, imovinski ili socijalni status…

Karakteristika naše Udruge

Važna osobina palijative je poučavanje. Zato članovi naše Udruge redovito aktivno sudjeluju na stručnim tečajevima, konferencijama i simpozijima. Oni posjećuju palijativne centre u našem susjedstvu i nastoje u svoj rad ugrađivati tuđa dobra iskustva. Poduka ovakve vrste je potrebna svima: bolesniku, njegovoj obitelji, zdravstvenim i socijalnim djelatnicima te svekolikoj javnosti.

Suradnja sa srodnim grupacijama

Tijekom 2015. godine mi sudjelujemo u europskom projektu Volonteri u palijativnoj skrbi. Pritome surađujemo sa srodnim Mobilnim timom volontera u palijativnoj skrbi koji pripada Franjevačkom svjetovnom redu u Zagrebu i Udrugom Naš život iz Petrinje.

Besplatna posudionica pomagala

Mi u Udruzi imamo besplatnu posudionicu bolesničkih pomagala. To se pokazalo kao izuzetno dobar i praktičan oblik hitne pomoći bolesniku i njegovoj obitelji. Teška i dugotrajna bolest uvijek materijalno iscrpi obitelj. Zbog toga se često bolesniku ne može kupiti ortopedsko ili drugo pomagalo. Godišnje opskrbimo pomagalima tri stotine obitelji i odradimo oko tisuću volonterskih sati.

Apel

Zahtjeva za pomagalima imamo sve više. Ponekad ne možemo udovoljiti svim potrebama. Stoga vas molimo: posudite nam ili darujte sve ono što vam je ostalo iza vaših bolesnika, a vama nije potrebno. Ono što je kod vas negdje u spremištu ili neiskorišteno, drugome bi itekako olakšalo zadnje dane života. Rado ćemo primiti na dar ili na privremeno korištenje razna pomagala: bolesničke krevete, antidekubitalne madrace, invalidska kolica, hodalice, sobne toaletne stolice, štake, aspiratore, razni materijal za inkontinenciju (pelene, uloške, podloške, gumene plahte).

Zahvale

Kako se godina bliži kraju, mi analiziramo svoje aktivnosti. Zahvaljujemo našim volonterima za svaki odrađeni sat. Imamo i podupiratelje kojima se zahvaljujemo. To su: Međimurska županija, Franjevački samostan Čakovec, Tiskara Zrinski, Županijska bolnica Čakovec, Tehnološko-inovacijski centar Čakovec, Srednja škola Čakovec, Bratoljub Horvat, Udruga “Brest” iz Podbresta, Biskupijski Caritas Varaždin, Župa Belica i Općina Kotoriba.

Informacije o nama

Sjedište naše Udruge: Katolički dom (ulaz sa istočne strane), Franjevački trg 1, 40000 Čakovec.

Adresa za klasičnu poštu: Udruga”Pomoć neizlječivima” Vukovarska 11/1. ulaz, 40000 Čakovec

Poslovni račun: Privredna banka Zagreb HR 53 2340009 1116039274

Web stranica: www.pomoc-neizljecivima.wix.com/udruga

Osobe za kontakt:

Željka Marđetko, koordinatorica volontera, 099 434 1568, zeljka.mardetko@yahoo.com

Spomenka Tomašić, bacc. ms, posudionica pomagala, 099 434 1567, sptomasic2@gmail.com

Renata Marđetko, mr. sc. palijativne skrbi, predsjednica Udruge, 095 915 9410, renata_mardjetko@yahoo.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije