TRIBINA U NEDELIŠĆU Pomažu ljudima čiji je život na izdisaju

U cilju promaknuća djelovanja međimurske udruge ‘Pomoć neizlječivima’ i razvoja palijativne skrbi u Međimurju, udruga ‘Pomoć neizlječivima’ nastavila je nizom svojih javnih tribina po međimurskim mjestima.

U petak kasno popodne su volonteri udruge bili u Nedelišću gdje su općinskoj vijećnici predstavili svoj rad. Raduje što je smatrao shodnim skupu nazočiti i općinski načelnik Darko Dania koji je udruzi ponudio suradničku ruku.

Nazočni su preko predavanja i prigodnog tiskovnog materijala dobili prva i nova saznanja o palijativi koja pronalazi smisao u životu, a kada nažalost za to i više nema smisla. Opširnije je o toj temi govorila mr. pal. skrbi Renata Marđetko, predsjednica udruge.

– Mi okupljamo volontere različitih profila od kojih svaki od njih prema svojim mogućnostima i sposobnostima može pomoći ljudima čiji su životi nažalost na izdisaju, a isto tako i njihovim obiteljima koja u tim trenucima najčešće ostaju same i obezglavljene – istaknula je predsjednica nabrojivši im oblike pomoći koje udruga pruža.

Ono što je jako važno, daje im informacije o njihovim pravima koje oni često ne znaju. Jedan od oblika takve pomoći je posudionica bolesničkih i pomagala o čemu je govorila Spomenka Tomašić, bacc.med.techn. – Mi u Udruzi imamo besplatnu posudionicu bolesničkih pomagala. To se pokazalo kao izuzetno dobar i praktičan oblik hitne pomoći bolesniku i njegovoj obitelji.

Teška i dugotrajna bolest uvijek materijalno iscrpi obitelj. Zbog toga se često bolesniku ne može kupiti ortopedsko ili drugo pomagalo. Godišnje opskrbimo pomagalima tri stotine obitelji- istaknula je i dodala kako posudionici trenutno nedostaju dekubitus kreveti s madracima. Pozvala je sve one, kao i njihove poznanike, znance i prijatelje koji eventualno imaju neko od takvih neiskorištenih pomagala da ih daruju Udruzi jer, dobro se dobrim vraća.

Nataša Dumbović, bac. sestrinstva i koordinatorica palijativne skrbi za Varaždinsku županiju govorila je o novoustrojenoj službi na tome području kao i o palijativnom centru u Bolnici Novi Marof gdje na 65 kreveta zbrinjavaju palijativne bolesnike iz cijele Hrvatske.

Što je pokazala tribina? Pravu domaću atmosferu, domaću riječ, svjedočenje nekih sudionika o teškim trenucima kroz koje su oni prošli, a sve se svelo na zaključak da s tribine idu bogatiji saznanjima koje će koristi njima, ali koje će širiti i na one koji toga petka nisu bili u vijećnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije