Članovi DDICP Čakovec obilježili Dan osoba s invaliditetom

Članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec i ove godine svečano su obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Unatrag nekoliko godine mjesto obilježavanja dana Međunarodnog dana osoba s invaliditetom se mijenja. Tako je ove godine Dan obilježen u Hotelu Golfer u Toplicama sveti Martin. Prije same svećanosti obilježavanja služena je sveta misa u crkvi Svetog Martina biskupa koju je predvodio župnik Ivan Herceg. Svečanosti je prisustvovalo više od 150 članova Društva.

Na svečanosti je istaknuto da su Ujedinjeni narodi proglasili 3. prosinac Međunarodnim danom osoba s invaliditetom a UN-ova Komisija za ljudska porava svojom rezolucijom od 05. ožujka 1993. godine pozvala je sve zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Od tog dana i u Republici Hrvatskoj obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom i nastoji se raditi na podizanju svijesti i boljem razumijevanju problema osoba s invaliditetom. U tom dijelu je bitna i uloga udruga osoba s invaliditetom koje trebaju raditi na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom, na ublažavanju posljedica socijalne isključenosti, na ukazivanje na probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Na području Međimurske županije živi 9.619 osoba s invaliditetom, tako da u ukupnom broju stanovništva u našoj Županiji živi 8,5 % osoba s invaliditetom. Najveći broj, skoro 50 % je u radno aktivnoj dobi a radi ih samo 230 (podaci na dan 31. prosinac 2014. godine). Tom poražavajućem podatku trebamo dodati i brojku od 72 % osoba s invaliditetom koji nemaju završenu osnovnu školu ili imaju samo osnovnoškolsko obrazovanje.

S obzirom na te podatke, predsjednica Miljenka Radović, mag.iur. istaknula je važnost udruga u brizi za djecu s teškoćama i uključivanju djece u redovne programa predškolskog i školskog sustava. Vodeći računa o njima DDICP je svim članovima – djeci s teškoćama osiguralo pomoćnike u vrtićima i u školama. Društvo ih je i kompletno opremilo za početak školske godine. Od bilježnica, toka, dresova, likovnog pribora, trenirki, patika.

Navedene brojke su povezane s ovogodišnjom temom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a to je: Inkluzija je bitna: pristup i osnaživanje osoba sa svim sposobnostima. Ova osnovna tema ima i podteme. Jedna od podtema je Poboljšanje statističkh podataka u oblasti invalidnosti. Inače se jako malo bavimo tim područjem a brojke daju određenu težinu i značaj uloge udruga osoba s invaliditetom. S druge strane brojke daju mogućnost da prepoznamo potrebe a i odredimo smjerove daljnjeg rada i razvoja udruga te samog društva na osiguravanju različitih usluga koje su potrebne osobama s invaliditetom.

Ističe se važnost inkluzije. O inkluziji se govori kao načinu pristupa i osnaživanju osoba s invaliditetom sa svim sposobnostima koje ima. Termin inkluzija je ušao u širu uporabu u našoj sredini prije nešto više od deset godina, da bi posljednjih par godina bio jedan od možda najčešće upotrebljavanih termina a vezano uz osobe s invaliditetom. Riječ inkluzija dolazi od latinske riječi inclusio što znači uključivanje.

Inkluzivni pristup je uveo i razlikovanje termina invalidna osoba i osoba s invaliditetom. Polazi se od pretpostavke da se na osobu s invaliditetom ne gleda kroz prizmu oštećenja, ograničenja i teškoće, već kroz sposobnosti, potencijale, interese i prava. Rješenje je u prilagodbi društva osobi, osobi s invaliditetom. U svim segmentima, obrazovnom, zdravstvenom, arhitektonskom, prometnom, radnom okruženju.

Predsjednica je istaknula da je i osnovana zadaća udruga osoba s invaliditetom uljučivanje osoba s invaliditetom u sve životne aktivnosti koje inače izgledaju nedostupne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije