Na svetu Barbaru, rudarski i gradski blagdan u Murskom Središću

>> Na svetu Barbaru, rudarski i gradski blagdan u Murskom Središću

Sve je danas u Murskom Središću u znaku obilježavanja i proslave blagdana Svete Barbare, nebeske zaštitnice rudara i građevinara.

Program je započeo u župnoj crkvi gdje je domaći župnik velečasni Tomislav Antekolović služio Svetu misu, kojoj su nazočili čelnici grada, negdašnji rudari te predstavnici tvrtke TEAM. Poslije Svete mise kod kipa Svete Barbare u župnom dvorištu održana je molitva za rudare i položeno cvijeće.

Sudionici su potom razgledali novouređenu zgradu Dječjeg vrtića ‘Maslačak’ na kojeg je kao i na sve nazočne Božji blagoslov zazvao župnik Antekolović. Svi sudionici ovog lijepog čina potom su povorci krenuli u središnji Gradski park, gdje je kod Spomenika rudaru položen vijenac i zapaljene su svijeće.

Nakon toga sudionici su otišli u Turistički kompleks CIMPER na druženje i prigodni domjenak, na koje su posebno pozvani negdašnji rudari međimurskih ugljenokopa. Organizatori programa i domaćini su Grad Mursko Središće, poduzeće TEAM Mursko Središće i TK Cimper-pivovara i pivnica Mursko Središće.

Sveta Barbara je jedna od 14 svetih pomoćnika u nevoljama, a kako je posao rudara takav da nevolje prate sa svih strana, davno,davno rudari su je odabrali za svoju nebesku zaštitnicu. Međimurski ugljenokopi imali su jednu jamu koja se zvala Barbara, ali u komunističkom režimu Barbara se nije slavila niti javno spominjala. Tek u molitvama i srcima rudarskih obitelji.

Od osamostaljenja Hrvatske, te dobrom voljom poduzeća TEAM i osobito njegovog direktora Josipa Švende, u Murskom Središću se Barbarje slavi, javno, svečano i dostojanstveno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije