Željko Balent ‘zaglibio’ u alkoholu, no danas slavi novi, drugi život

Na godišnjoj skupštini KLA Prelog se domaćinima, gostima i uzvanicima na svoj način, u ime KLA Zdrav život Sveta Marija, obratio 50-godišnji Željko Balent iz Donjeg Mihaljevca. Osim pozdravnih riječi, Željko je s ponosom rekao: – Danas i ja slavim novi, drugi život, 17 godina apstinencije. Uslijedio je spontani pljesak.

Željko Balent je specifični čovjek koji je u KLA Zdrav život stigao jer je dobrano “zaglibio” u alkoholu. Tražio je tada pravdu na svoj način, tražio je posao i dobivao ga je kao najamni radnik s čime neizostavno ide i “pijača”.

Za njegovo zapošljavanje zaslužan je čakovečki Centar za socijalnu skrb Čakovec i socijalni djelatnik gospodin Josip Lehkec. Dobio ga je u Općini Sveta Marija kao komunalni djelatnik, a neposredne zasluge zato pripadaju upravo Zdravom životu, odnosno klupskoj terapeutkinji Mariji Janković koja se je založila za “svoga”Željka. Kako to biva kada se zaposli takav čovjek s nevjericom su gledali na njega, a Željko se trudio da im dokaže suprotno i u tome je s godinama uspijevao.

Kada danas pričamo o tome, njegova terapeutkinja kaže kako treba zahvaliti i potpori ondašnje načelnice Marije Frančić koja je sa Željkom znali postupati, a on ih je obje slušao i izrastao u stamenog apstinenta, vrijednog komunalnog djelatnika. Bila je tu i potpora brojne obitelji…..

Terapeutkinja Marica, kako je u klubu zovu, ga je znalački vodila. Danas kaže: – Prije svega trebalo je upoznati Željkovu obiteljsku genezu. Iz nje sam iščitala kako je Željko ustvari dobrodušan, inteligentan, poslušan na odgovarajuće riječi. Ponekad je s njim trebalo postupati “kak s potrtim jajcem”. Trebalo mu je davati zadatke, poticati ga za javna istupanja na takvim i sličnim skupovima. Željko je dobio samopouzdanje i danas s ponosom kažem kako je postao naš zaštitni znak.

Željko se trudi u KLA dovesti “stare dečke” koji su bili kao on nekada. Pokušavaju ga slijediti, nažalost nemaju obiteljske potpore, a što je liječenju od alkoholizma izuzetno važno

Terapeutkinja Marica je u KLA Zdrav život došla dva mjeseca prije Željka, naslijedivši iskusnog alkohologa Ivana Dolenca, dr. med. iz Donje Dubrave, a rođenog Svetomarčana. Danas slobodno možemo reći kako su Željko i Marica klupski vršnjaci u klubu koji djeluje 20 godina.

– Ponosna sam na sve to. Ponosna sam na Željka i svoj rad. Nastojat ćemo i dalje biti jedan drugom na oku tako da dočekamo punoljetnost – rekla je Marica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije