Žica i vojska na granici: ‘Djeca se boje i pitaju hoće li biti rata’

– Ako Austrija, Slovenija ili tko drugi na ruti, osobito Njemačka koja odlučuje o tome hoće li prihvaćati migrante, zatvori granice, ni Hrvatska više neće biti u mogućnosti prihvaćati migrante – ustvrdio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić usred najave da će u petak u Bruxellesu razgovarati o privremenoj suspenziji Schengena, ali i privremenoj obustavi primanja migranata koju je Austrija uvela u ponedjeljak.

No jučer ih je ponovno počela primati. Očito je da su hrvatske vlasti odlučne da državu ne pretvore u sabirni centar. – Mi rješenje ne vidimo u žicama, ali Hrvatska neće dopustiti da se u njoj odjednom nađu deseci tisuća ljudi koji bi onda čekali ulazak u EU ili promjenu nekakve politike. Naravno da bismo u slučaju njemačkog zatvaranja granice morali reagirati – istaknuo je jučer Ostojić.

Večernji list saznaje da je u bolnici u Ptuju umrla je državljanka Sirije koja je u nedjelju iz Hrvatske ušla u Sloveniju. U ptujskoj bolnici rekli su da je žena umrla prirodnom smrću. U petak je pak u Murskoj Soboti umro 46-godišnji Sirijac. Nije poznat točan broj izbjeglica koji su umrli na putu, no uspori li se protok prema Njemačkoj, tragičnih događaja bit će i više.

Slovenska je vojska prije sedam dana počela postavljati žičanu ogradu kako bi se, tumači premijer Miro Cerar, migrante usmjeravalo prema službenim graničnim prijelazima. Vojska je jučer ogradu, prema pisanju medija, počela postavljati i kod rijeke Kupe u pokrajini Bela krajina, na jugoistoku zemlje. Kod Trnovca u Međimurskoj županiji žica se proširila i na područje nasuprot Varaždinskoj županiji.

– Djeca se boje, vide vojnike i pitaju hoće li biti rata – rekao je jučer za Večernji list Ivan Oršuš iz Paraga, pokraj kojega prolazi žičana ograda. Pogled na žicu imaju stanovnici već pet hrvatskih pograničnih županija. Više o izbjegličkoj krizi pročitajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije