‘Kobasice, hrenovke, slanina i crveno meso prouzročuju rak, štetni su kao cigare

Slanina, burgeri, kobasice, crveno meso i mesne prerađevine predstavljaju rizik za obolijevanje od raka, a po kategoriji štetnosti ulaze u skupinu s cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom, upozorenje je to koje će uputiti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavljajući spomenute namirnice na novi popis kancerogene hrane.

Na pakiranjima slanina i mesnih prerađevine uskoro bi se mogla naći i upozorenja o štetnosti takve hrane. WHO procjenjuje da meso kod ljudi prouzročuje razne bolesti koje, samo u Velikoj Britaniji, godišnje odnesu 150.000 života, piše Daily Mail.

Među najčešćim bolestima koje prouzročuje crveno meso je rak debelog crijeva koji bi se mogao spriječiti zdravijom prehranom i načinom života.

Konačna odluka o stavljanju mesa na popis štetnih namirnica trebala bi biti donesena u ponedjeljak, a u njezinu donošenju sudjelovat će 10 zemalja.

Meso općenito sadrži visoke koncentracije masti, a mesne prerađevine smatraju se krivima za jedan od 30 smrtnih slučajeva. Ako se na dnevnoj razini smanji unos mesnih prerađevina u organizam na 20 g, vjeruje se da će se broj smrtnih slučajeva samo u Velikoj Britaniji smanjiti za 20 000 na godišnjoj razini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije