KIČ Šenkovec organizirala književnu večer ‘Svjetlost iz knjige’

Povodom Mjeseca hrvatske knjige Knjižnica i čitaonica Šenkovec organizirala je književnu večer pod nazivom “Svjetlost iz knjige“.

Gosti večeri bili su Ljiljana Bedeniković i Ksenija Kancijan – književnice iz Zagreba, Ksenija Sabolić, autorica knjige “Put prema otoku”, Danijel Kralj, pjesnik iz Lopatinca, Josip Mihalković, književnik i likovni pedagog i Zoran Kelava, dramski umjetnik i cabare performer iz Varaždina koji je ujedno bio i moderator književne večeri. U glazbenom dijelu večeri nastupili su Antonio Vuk, gitara i Zoran Kelava na klarinetu.

Nakon književne večeri održan je program za djecu pod nazivom “Upali lampicu i čitaj“. Tema ovogodišnje manifestacije vezana je uz odluku Opće skupštine UN-a koja je ovu godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

U Knjižnicu i čitaonicu Šenkovec stiglo je oko 20.30 h mnogo uzbuđene djece s ruksacima i vrećama za spavanje, uglavnom učenika trećih, četvrtih i petih razreda OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec. Smjestili su svoje ležajeve između polica knjiga, te nestrpljivo čekali program koji će ih uvesti u noć spavanja u knjižnici.

Dramski umjetnik Zoran Kelava pozvao ih je svirkom na klarinetu u program. Pričao je drukčije, umjetnički, glumio, svirao i razveseljavao više od 40 polaznika ove zanimljive večeri. Slušati umjetnika u interpretaciji pjesama i tekstova bilo je zanimljivo, posebno i poučno. Oprostio se sviranjem na klarinetu, uz veliki pljesak svih prisutnih.

U nastavku večeri započela je radionica “Pitalice, mozgalice, zagonetke, odgonetke…“. Djeca su naučila veselu jezikolomku, riješila zagonetke, odgonetke i blizugletku. Zanimljivo je bilo tako kasno rješavati matematičke mozgalice, ali išlo je jako dobro. Kako bi odahnuli od misaonih radnji ponuđene su im spajalice i labirinti, a nakon toga zanimljive ispunjaljke i premetaljke. Upoznali su život dupina kroz niz neobičnosti i zanimljivosti, a za kraj uslijedilo je iznenađenje – Kazalište sjena.

Prostorija knjižnice bila je u mraku, a na platnu su glimile sjene lava, miša, lisice, kozlića, cvrčka i mrava, likovi iz poznatih basni. Svi su željeli probati kako sjena može glumiti. Shvatili su da zaklonivši lutkama svjetlost možemo prirediti zanimljivu predstavu sjena.

Prošla su 22.00 h neki su sjedili, drugi ležali, ali nitko nije spavao. Zanimljivo, ali istinito, u tako kasno vrijeme djeca su bila spremna upoznati omiljene knjige i čitati ih. Vodile su ih književnice Ksenija Kancijan i Ljiljana Bedeniković. Nakon čitanja slijedilo je još jedno iznenađenje. Djeca su podijeljena u dvije grupe. Svi su pažljivo slušali tri legende, a zatim po grupama crtali zanimljivosti iz legendi. Žiri je ocijenio radove i zaključio da obje grupe imaju isti broj bodova. Rezultat je neriješen.

Prošla su 23.00 h i spavači se polako spremaju na spavanje uz priču za laku noć. Neki su odmah zaspali, a drugima je uzbuđenje bilo veće od sna. Spavati u knjižnici, među knjigama, u mislima na drage likove iz pročitanih knjiga, ne može svatko! Ujutro su svi zadovoljni i sretni krenuli kućama, uz želju da se noćenje u knjižnici uz zanimljiv program ponovi što prije.

Rekli su: ‘Divno je bilo kampirati u knjižnici! Još više sam zavolio knjige i knjižnicu! Prvi puta spavala sam sama izvan svoje kuće, i to u knjižnici! Bilo je nezaboravno! Želimo ponoviti noćno druženje u knjižnici!’

Cilj je postignut. Djeca su upoznala knjižnicu u drugačijim prilikama, zavoljeli knjige, uživali u pričama i upoznali Kazalište sjena u Međunarodnoj godini svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije