U CZK-u Čakovec izložba radova nastavnika likovne kulture

U povodu Dana učitelja i Dana Učiteljskog fakulteta, čakovečki odsjek fakulteta organizira izložbu radova nastavnika likovne kulture u Centru za kulturu Čakovec. Umjetnici koji se predstavljaju na ovoj izložbi pripadaju Umjetničkoj katedri Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nju čine nastavnici središnjice u Zagrebu i dvaju odsjeka, u Čakovcu i Petrinji.

Autori izloženih likovnih djela su Antonia Balić Šimrak, Kristina Horvat Blažinović, Miroslav Huzjak, Marijan Jakubin, Ljubomir Levačić, Svetlana Novaković, Luka Petrač, Stjepko Rupčić, Daniel Žabčić, Davor Žilić, Marijana Županić Benić. Izložbu možete pogledati do 8. listopada.

Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu jedino je visokoškolsko učilište u sjevernoj Hrvatskoj koje obrazuje buduće odgojitelje i učitelje. Također je danas jedina sveučilišna ustanova na području Međimurske županije. Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu slijednik je nekoliko pedagoških ustanova koje djeluju ovdje već više od jednog stoljeća. Time on predstavlja i bogatu prosvjetnu povijest grada Čakovca.

Učiteljska škola u Čakovcu, utemeljena je 1879., a do 1918. djelovala je na mađarskome jeziku. Pod nazivom Kraljevska učiteljska školu u Čakovcu, između dva svjetska rata učiteljima omogućuje srednjoškolsko obrazovanje na hrvatskome jeziku, a s nazivom Učiteljska škola u Čakovcu u razdoblju od 1945. do 1961. nastavlja to srednjoškolsko obrazovanje hrvatskih učitelja u trajanju od pet godina.

“Kao Pedagoška akademija u Čakovcu osnovana je 1961. Samostalno je djelovala do 1981., a u okviru Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Pedagogijske znanosti – Odsjek u Čakovcu, do 1997. Od 1998. do 2007. djeluje kao samostalna Visoka učiteljska škola. Dio Sveučilišta u Zagrebu postaje 2007. kao jedan od Odsjeka Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Drugi je takav Odsjek u Petrinji.

Ove se godine obilježava 146 godina izobrazbe učitelja u Čakovcu, od toga 96 godina izobrazbe na hrvatskome jeziku. Unutar stoljetnih zidova impozantne stare ljepotice na rubu Čakovca školovale su se generacije učitelja i odgojitelja. Bogata je to tradicija o kojoj tek valja napisati dostojnu povijesnu zabilješku. Također je dio tradicije javno predstavljanje stručnog, znanstvenog i umjetničkog rada nastavnika. Ponosni smo što će dio te tradicije postati i ovo čakovečko predstavljanje manjeg dijela bogatog umjetničkog stvaranja naših nastavnika – umjetnika iz Zagreba, Petrinje i Čakovca”. (Tamara Turza-Bogdan)

U petak 2. listopada s početkom u 19 sati u čakovečkom Centru za kulturu održat će se predstavljanje radova nastavnika likovne kulture Učiteljskog fakulteta – Sveučilišta u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije