Sindikalistica Sanja Šprem: Štrajk se nastavlja i u ponedjeljak

Premijer Zoran Milanović štrajk prosvjetara koji je počeo u petak, 25. rujna, nazvao je besmislenim, javlja HRT.

Na pitanja o štrajku i funkcioniranju države Milanović je odgovarao nakon obilaska novog dječjeg vrtića u Omišlju na Krku. Istaknuo je da će za učitelje i nastavnike biti razumijevanja i vremena, ali da je ova vrsta pokušaja ucjene komična, a najviše stradaju roditelji.

>>> Štrajk u Međimurju nije uspio: Samo pet škola je u potpunom štrajku

– Prihvaćam da treba razgovarati, ali nakon izbora i drago mi je da me vide kao budućeg premijera, jer svo ovo ponašanje ukazuje na to da računaju sa mnom za stalno. Sad ne možemo razgovarati jer nemamo instrumenata, ali nakon izbora sjedamo za stol i utvrdit ćemo što se može, pod uvjetom da Hrvatska nastavi rasti – poručio je Milanović.

Sindikalci zadovoljni odazivom

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod odaziv štrajku ocijenio je solidnim.

– Prema pristiglim i do 14 sati obrađenim podacima iz 259 od 331 osnovne i srednje škole u kojima organizirano djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod danas, 25. rujna 2015. godine štrajkalo je 3 672 članova ili 59.11 posto sindikalnog članstva u spomenutim školama – naveli su u priopćenju.

– Kako se u brojnim izvještajima pristiglim s terena ističe i sudjelovanje u štrajku zaposlenika koji nisu učlanjeni u sindikat, ukupan odaziv štrajku u 259 škola iz kojih su prikupljeni podaci značajno je bolji od spomenutih podataka – dodali su.

Od 47% srednjih škola za koje je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama do podne dobio rezultate, štrajka 75,8% nastavnika i gotovo nema nastave u srednjim školama u Republici Hrvatskoj, rekao je ranije Branimir Mihalinec, šef Srednjoškolskog sindikata.

– U osnovnim školama štrajka 83,73% učitelja – kaže Sanja Šprem iz Učiteljskog sindikata.

Sindikalci su izrazili zadovoljstvo odazivom u štrajku.

Podsjetimo, sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kojima se pridružio i Preporod, namjeravaju štrajkati do ispunjenja zahtjeva. A zahtijevaju povećanje plaće od četiri posto, jer toliko je odobreno zdravstvu.

Sindikalistica Šprem najavila da se štrajk nastavlja u ponedjeljak

Ministar obrazovanja Vedran Mornar smatra da štrajk nije opravdan. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog, naglasio je da je ‘konsenzus da bi plaće trebale biti veće, ali treba biti svjestan da nije prosvjeta jedina koja je izgubila u ovoj krizi’.

– Jednostavno, prosvjeta je jedan od najvećih konzumenata, neću reći potrošača, iako je sinonim proračuna, nekakvih 10% proračuna odlazi na obrazovanje i znanost. Nije logično očekivati da, kada proračun pada, da će sada u bilo kojoj javnoj službi plaće rasti – dodao je ministar Mornar.

Sindikati se ne slažu da štrajk nije opravdan.

– Upravo je Vlada ‘prva počela’, u kolovozu je potpisan dodatak sporazuma za zdravstvo. Primjena ide u studenome, u izbornom mjesecu. Vlada je odlučila kada ima novca, kada su se stekli uvjeti da zemlja izlazi iz krize i počela je to pokazivati – rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Sandra Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja smatra da ‘nema budućnosti ako svaka Vlada ne cijeni ono što učitelji daju’.

– Naš posao je jako lijep jer raditi s djecom je najljepša stvar, ali, naravno, za to trebamo biti kvalitetno plaćeni – poručila je Šprem U mreži Prvog. Najavila je da se štrajk nastavlja u ponedjeljak.

– Tako je, u ponedjeljak djeca nemaju školu. Mi smo u ponedjeljak pozvani u ministarstvo i očekujemo da smo pozvani na jedan konkretan razgovor. Mislimo da ne bi bilo korektno pozivati nas u ponedjeljak u ministarstvo ako Vlada nije spremna nešto konkretno ponuditi – rekla je Šprem.

– Štrajk će trajati dok Vlada ne iznađe rješenje za naše zahtjeve – poručila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije