FOTO: Dani ljuka u D. Dubravi zaslužuju visoko mjesto na karti eko sajmova

>> FOTO: Dani dobravskog ljuka zaslužuju visoko mjesto na karti eko sajmova

U nedjelju, 30. kolovoza Donjom Dubravom širio se miris luka i zdrave hrane. U tom su međimurskom kutku održani deveti po redu Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje.

Dvorište Doma kulture Zalan već je tijekom nedjeljnog jutra bilo krcato štandovima izlagača koji su stigli iz čak 6 županija: Zagrebačke, Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske, Varaždinske, Krapinsko – zagorske i Međimurske. Pedeset izlagača na svojim je štandovima prezentiralo eko proizvode domaće proizvodnje.

Uslijedilo je svečano otvarenje manifestacije. – Ja sam ostala “paf” koliko izlagača i mještana danas ime ovdje. Čestitke organizatorima i gospodinu Josipu Sabolu što na ovaj način promiču dobravski ljuk. Vidljivo je da ista iz godine u godinu raste. Želja mi je da se i ljuk, kao i svi međimurski proizvodi nađu na stolovima, ne samo međimurskih restorana, već i restorana diljem Hrvatske jer to svojom kvalitetom zaslužuju – kazala je zamjenica župana Sandra Herman koja je manifestaciju i otvorila.

Dobrodošlicu u zelenu Dobravu izlagačim i posjetiteljima poželio je načelnik Dražen Miser. – Svi se mi ponosimo ovom manifestacijim i raduje nas sve veći broj izlagača koji su istu prepoznali kao mjesto promocije svojih proizvoda. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u organizaciji, a posebno Josipu Sabolu, pokretaču manifestacije – kazao je Miser.

Direktor i idejni začetnik sajma Josip Sabol koji je zajedno sa pokojnom suprugom Slavicom pokrenuo projekt rekao je kako ga raduje što se u Donjoj Dubravi okupila cijela zapadna Hrvatska i što ovaj događaj iz godine u godinu poprima sve veći značaj i privlači izlagače i posjetitelje. – Danas slavimo dobravski ljuk i eko proizvode. To je najveća vrijednost manifestacije – poručio je. Tom je prilikom načelnik mađarske općine Serdehelj Stjepan Tišler uručio nagradu Franciski Markušić i Elizabeti Fabić koji su na natjecanju u tom mjestu pripremile najbolju gibanicu.

Nakon svečanog otvaranja u općinskoj vijećnici svi su imali prilike degustirati jela od ljuka i tradicijska jela koja su pripremile zlatne ruke dobravskih vrijednih žena. Pita s lukom, ružice s kosanom moščom, gibanica s prosenom kašom, pljeskavica od ljuka, juha od ljuka, torta od povrća, samo su neke delicija kojima su bili zadivlljeni kušači.

Svoj obol manifestaciji dali su članovi Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava, KUD-a Seljčka sloga Donja Dubrava, članice Društva žena koje su priredile Etno izložbu i umjetnica Kristina Pongrac koja je za tu prigodu postavila izložbu mozaika. Predavanje o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka održao je stalni posjetitelj sajma prof. Željko Sobotka (71), dok je svoje proizvode predstavio OPG Janković.

Organizatori su Općina Donja Dubrava, Društvo za biološko dinamičko gospodarenje Duga iz Čakovca i općinske udruge, dok su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede i Međimurska županija. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u svom su devetom izdanju nadmašili sva dosadašnja i zauzimaju visoko mjesto na karti sajmova ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije