FOTO: “Vermunt” generacija iz Goričana proslavila Abrahamovo

>> FOTO: “Vermunt” generacija iz Goričana proslavila Abrahamovo

U subotu, 15. kolovoza. 2015. u Goričanu je održana 33. po redu proslava Abrahamova, odnosno domaćim riječima generacija rođena 1965. godine proslavila je svojih pedest godina života.

Ova generacija rođenih naziva se “Vermunt “generacija jer se te godine u Goričanu u Školskoj ulici prevrnuo kamion – cisterna koji je prevozio piće “Vermunt”. Kako je piće iscurilo van mještani su ga skupljali “vedricama i rangljama” te je cijelo mjesto bilo opijeno. Onda su se malo više intimno družili pa je bilo puno djece u toj generaciji.

Gledajući kako se nekad povećao natalitet u mjestu Goričan, evo iskušanog recepta za cijelu Hrvatsku za današnje vrijeme. Običaj je utemeljen 1983. godine u Goričanu i već se 33 godine održava okupljanje i druženje onih koji su rođeni prije pedeset godina.

Ove godine to je bila generacija rođenih 1965. godine koja je u školske klupe prvi put sjela 1972. godine. Većina sudionika ovog okupljanja je odjevena u narodne nošnje, a okupljanje je bilo na prostoru ispred Betexovog parkirališta. U povorci praćeni Puhačkim orkestrom Goričan, slavljenici kreću mjestom do groblja kako bi se tamo u molitvi sjetili onih koji više nema, nakon čega je služena misa zahvalnica u župnoj crkvi Svetog Leonarda.

Povorka se u dva navrata zaustavila da bi se malo okrijepili, prva okrjepa bila je kod slavljenika Zlatka Pavlic-Đođeka, a drugi put ispred Doma kulture u centru mjesta. Povorka je na ulice privukla veliki broj mještana. Daleke 1972. godine u školske klupe u tri razreda upisano je 103 učenika, te je to zadnja generacija učenika koju su Osnovnu školu Goričan pohađali upisani u tri razreda (a,b i c).

Na ovo okupljanje odazvalo se 68 članova generacije , a godine 1965. rođeno je 110 djece. Druženje generacije se prema tradiciji nastavilo u Domu kulture Goričan i trajalo je do kasnih jutarnjih sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije