Štrigovski govor na listi zaštićene hrvatske nematerijalne baštine

Grad Čakovec od prošle godine osigurava prostor podružnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a zahvaljujući toj podružnici štrigovski je govor uvršten na listu zaštićene nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

U petak je u prostorima Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu održana konferencija za novinare na kojoj su o ovom projektu govorili voditeljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Podružnice Čakovec dr.sc. Ines Virč, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik.

Kako je rekla voditeljica Podružnice dr. sc. Ines Virč čakovečka Podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u suradnji s Osnovnom školom Štrigova, KUD – “Sv. Jeronim” iz Štrigove, Općinom Štrigova i Gradom Čakovcem, pokrenula je proceduru proglašenja štrigovske skupine govora, zbog svoje posebnosti i jedinstvenosti, zaštićenim kulturnim nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske.

Stručno povjerenstvo je na svojoj sjednici održanoj 9. srpnja ove godine donijelo utvrdilo da štrigovska skupina govora ima svojstvo kulturnog dobra.

“Na ovom području smanjuje se broj stanovnika, odnosno izvornih govornika štrigovskog narječja, te je bilo krajnje vrijeme da se on znanstveno obradi i zaštiti. Inače, mnogo me ljudi kontaktira zadovoljno što je štrigovski govor uvršten na listu zaštićene kulturne baštine te pita zašto to nije urađeno prije dvadeset godina.”, rekla je, među ostalim dr. Virč.

“Naš kraj ima mnogo posebitosti koje valja sačuvati za buduće generacije te na neki način zaštititi od propadanja i zaborava. Kulturno nasljeđe u koje spadaju i međimurske inačice hrvatske kajkavštine sigurno ulazi u ovu kategoriju. Kao gradonačelnik Čakovca ponosan na činjenicu da je upravo Grad pridonio da je štrigovski govor uvršten na listu zaštićene nematerijalne baštine Republike Hrvatske.”, – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i dodao da zaštitu smatra važnom jer i međimursku i hrvatsku javnost upoznajemo s jezičnim bogatstvom koje imamo, a često ga nismo svjesnim a ono može postati i turistički proizvod.

“Grad Čakovec osigurava prostore za rad Podružnice Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje, jer i na taj način pridonosimo očuvanju naše baštine. Institucija je to od nacionalnog značaja koju imamo u Čakovcu, a vjerujem da je uvrštavanje štrigovskog govora na listu zaštićene materijalne baštine, samo prvi uspjeh u nizu do kojeg će ova podružnica doći. Posebno je za to zaslužna doktorica Virč, kojoj se zahvaljujem posebno na trudu i entuzijazmu kojim je prionula ovom poslu.”, istaknuo je Kovač.

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik naglasio je da možda nismo svjesni što ova zaštita donosi štrigovskom govoru.

Osim što obvezuje na čuvanje, ona omogućuje i učenje narječja u školama, te na taj način djecu obrazovati o zavičajnoj povijesti i bogatstvu, rekao je Rebernik, te dodao da zahvaljujući zaštiti štrigovski govor neće tako skoro nestati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije