Predrag Kočila: Apsurdno je da čuvari tradicije moraju plaćati ZAMP

– Značajan doprinos čuvanja starih običaja, plesova i pjesmi u današnje vrijeme u uređenim državama kao što je Slovenija povjeren je folklornim društvima. Nažalost, kod nas u Hrvatskoj nije taj slučaj, obzirom da vlada stav da se amaterska folklorna društva ne bave očuvanjem tradicijskih pjesama i običaja i kulture, smatra Dr.sc. Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan.

Putem priopćenja koje je poslao u našu redakciju odlučio je javno progovoriti o čemu se radi. Naime, nakon gostovanja KUD-a Mihovljan u Sloveniji došao je do informacije kako tamo kulturno umjetnička društva, za razliku od naših, nisu dužna platiti naknadu za autorska prava za izvođenje narodnih pjesama, obzirom da se oni vode kao institucije koje čuvaju tradiciju i narodne običaje. Njegovo priopćenje prenosimo u nastavku:

“Usporedbe radi, kada kod nas pozovete folklorno društvo ili pjevačku skupinu iz druge županije ili države dužni ste ZAMP-u uplatiti 625,00 kuna (do 50 gostiju, a ako je više gostiju cijena se povećava), tako da ste prilikom organizacije priredbe u minusu već prije nego se počela priredba održavati. Dakle, morat ćemo vrlo dobro razmisliti da li ćemo u uzvratni posjet (a što je smatram minimalni dio kulture) pozvati i naše domaćine iz Šentjura, obzirom da će njihov nastup povećati “harač” koji treba dati ZAMP-u.

Jednom riječju, kada se u Sloveniji amaterski baviš folklorom i čuvanjem tradicije za taj si trud nagrađen, dok si kod nas kažnjen, jer je mišljenje ZAMP-a da se folkloraši u Hrvatskoj zabavljaju, a ne čuvaju tradiciju i narodne običaje te da je za svaku vrstu zabave potrebno platiti “harač”.

Inače jedan od pisaca zakona po kojem je na snazi plaćanje ZAMP-u i za pjesme koje su proizašle iz naroda i koje je pisao i stvarao narod je bivši predsjednik Ivo Josipović, poznat po sloganu o “novoj pravednosti”. Izgleda da se prilikom pisanja ovog zakona gledala pravednost punjenja džepova pojedinim osobama ne prežući čak niti pred “haračenjem” ljudi koji se bave čuvanjem kulture i narodnih običaja. Iz navedenog proizlazi, kako je najbolje se ne baviti folklorom, pjesmom i narodnim običajima, a kamoli u goste pozvati folkloraše iz druge županije ili države.

Ako se ovaj zakon ne promijeni na način da se plaćanja ZAMP-u oslobode KUD-ovi, bojim se da će se ugasiti još jedan oblik čuvanja tradicije i običaja. KUD Mihovljan ima i dječju folklornu skupinu kojima pokušavamo prenijeti tradicijske običaje, ali ni oni nažalost nemaju pravo besplatno pokazati svojim roditeljima, djedovima, bakama, prijateljima što su naučili i što znaju o kulturi i običajima kako Međimurja tako i drugih krajeva.

Zar nije apsurdno da, ako hoćemo otpjevati ili otplesati našu narodnu pjesmu “Mamica su štrukle pekli” moramo ljudima koji ama baš nikakve veze nemaju s ovom pjesmom, platiti 375,00 kuna? Pa neka mi neko argumentirano veli da je ovo normalno”, napisao je u priopćenju predsjednik KUD-a Mihovljan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije