FOTO: Žetva u Mamici – neodoljiva ljepota sela i starine

>> FOTO: Žetva u Mamici – neodoljiva ljepota sela i starine

Turistička zajednica Općine Nedelišće i Pansion Mamica u Pušćinama su organizirali program Žetve u Mamici i rekreativnu subotu uz Putovnicu – Sretnih 13. Bio je to sedmi promotivni vikend rezerviran za bicikliste rekreativce u programu koji je i nagradni, a obogaćen jedinstvenim događajem koji je pobudio puno emocija i dobre volje kod svih koji su ga posjetili.

U subotu, 27. lipnja program su započeli u 10 sati i nastavili ga do večeri. Skupilo se puno djece, mladih, onih u najboljim godinama i onih zrelih kojima nijedna životna mudrost nije strana. I tako su oni koji znaju, prezentirali kak’ se “klepaju srpi i kose, kak se melje mela”, kakvo je ulje od buče…

Uz žetvu ide dobro vino pa im je došla i sommelierka Jelena Šimić Valentić (Pupitres, boutique vinske kulture). Odazvali su se i Pčelarstvo Šardi, Uljara Poljoposavec, Kovač Horvat, Udruga žena iz Nedelišća i Udruga žena iz Pušćina. Na livadi pored restorana Mamica, u prikazu starinskog načina žetve ječma i vožnje kočijom sudjelovali članovi KUU-a Seljačka sloga Nedelišće i Udruga uzgajivača međimurskog konja “Međimurec”.

Uz moderatora Marijana Belčića, kao dobro poznavatelja međimurskih običaja, obrta i zanata te predsjednika udruge “Međimurec”, prezentacija je bila potpuni vizualni i spoznajni događaj. Robert Črep iz Ivanovca došao je sa zapregom vranih mladih pastuha da bi mlađe generacije vidjele negdašnje osnovno transportno sredstvo.

– Bilo je neodoljivo. Domaćica manifestacije u Mamici, Sandra Nedeljko je uživala u starinskoj žetvi i šušuru na terenu svog Pansiona i restorana. Napravili smo Mamicu i Japicu od slame. Prvu pomoć u tome pružio nam je kipar Nikola Faller, osnivač Kiparske kolonije i udruge Slama. Potkraj smo odmarali zavaljeni u sijeno, pekla su se jaja s hajdinom kašom, kuhao ričet s kobasicom i pečeni odojak.

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania se okušao u kovačiji, a pomogao je majstor Horvat iz Gornjeg Hrašćana.Na ugođaj bude još bolji, odazvali su se i Pčelarstvo Šardi, Uljara Poljoposavec, Kovač Horvat, a uz Jelenu Š. V. smo učili kako se kuša vino – uključili smo vid, njuh i okus da bi došli do spoznaje kako ga dekantirati, kako prepoznati vrhunsko vino, njegove vrijednosti, odabrati najbolju kombinaciju uz jelo – poručuju iz TZ općine Nedelišće.

Putovnica – Sretnih 13 pak je u Mamici bila aktualna i u subotu, i u nedjelju. Puno je biciklista pronašlo utočište za osvježenje i odmor baš tamo, a i pečat u Putovnicu su dobili. – Živimo zdravo, rekreiramo se, bicikliramo i strpljivo skupljamo pečate do jeseni! – poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije