Blagoslov obnovljene Crkve u Pušćinama

U nedjelju 28. lipnja na Svetoj misi koju je služio varaždinski Biskup monsinjor Josip Mrzljak, blagoslovljena je novoobnovljena Crkva BDM na Nebo uznesene u Pušćinama. Uz monsinjora Mrzljaka u misnom slavlju sudjelovali su i Župnik Župe Nedelišće velečasni Nikola Samodol, Župni vikar Župe Nedelišće velečasni Tihomir Ciglar, velečasni Marijo Kopjar iz Ureda za liturgijski pastoral Vž. biskupije, Župnik Župe Sveta Marija velečasni Pavao Markač i Župnik Župe Orehovica velečasni Damir Slamek.


Uz nazočnost brojnih vjernika, predstavnika općine Nedelišće te mnogih uglednih gostiju i dobrotvora, nakon svečane Svete mise blagoslovljeni su radovi na obnovi Crkve kao i novopostavljeni kip Majke Božje u dvorištu Crkve.


Na kraju svečane Svete mise domaćini su predali skromne poklone gostima i pojedincima pa je tako sat sa slikom unutrašnjosti Crkve u Pušćinama darovan varaždinskom Biskupu monsinjoru Josipu Mrzljaku, Župniku Nikoli Samodolu, Župniku Pavlu Markaču, inženjeru Vladimiru Višnjariću iz Pušćina za svesrdnu pomoć u građevinskom dijelu te Vlasti Žnidarić i Josipu Žnidariću iz Pušćina koji suu ovoj obnovi darovali kip Majke Božje.

Na kraju, nakon Svete Mise i Blagoslova, žene Pušćina pripremile su za goste i domaćine osvježenje, domaće kolače i druge delicije.


Crkava u Pušćinama izgrađena je prije 21 godine zahvaljujući naporima tadašnjeg Župnika velečasnog Pavla Markača uz svesrdnu pomoć Župe Nedelišće i mještana Pušćina, uz darovanje terena za gradnju Crkve od strane DVD Pušćina i uz punu potporu Kardinala Franje Kuharića.


Potpuno dovršenje Crkve, uređenje i oslikavanje unutrašnjosti, te gradnja ograde oko Crkve i uređenje okoliša izvršeno je u razdoblju 2012. do 2015. godine zahvaljujući sredstvima koja je nakon svoje smrti, oporukom, Crkvi u Pušćinama ostavio Dragutin Horvat.

Dragutin Horvat rođen u Pušćinama, živio je i radio u Australiji i mislio je na svoj zavičaj. Njegova ostavština namijenjena za Crkvu Pušćine iznosila je 254.748 eura.


Navedenim sredstvima ostavštine, u trogodišnjoj obnovi, oslikana je unutrašnjost Crkve, izgrađena ograda oko Crkve, uređen je okoliš i hortikultura, asfaltiran dio parkirališta i uređena odvodnja, nabavljene su kvalitetne orgulje i razglas, izrađene su sjedilije, ugrađena četiri nova vitraja, obojena je stolarija i popravljeno krovište, te izvana postavljene četiri klupe za odmor vjernika.

Oslikavanje unutrašnjosti Crkve i nove vitraje izveo je prof. Marijan Jakubin iz Zagreba. Iz sredstava ostavštine financirana je i rekonstrukcija crkvenih orgulja u Župnoj Crkvi Nedelišće. Proces obnove Crkve vodili su članovi Ekonomskog vijeća iz Pušćine Milica Celinger, Željko Đuran, Josip Žnidarić i Marjan Novak.


Za sve nabrojene radove utrošeno je ukupno 1.142.621,30 kuna ili oko 59% ukupne donacije. U Crkvi BDM na nebo uznesene u Pušćinama Svete Mise služe se svake nedjelje a na misu u prosjeku dolazi 120 do 150 vjernika, a u Crkvi djeluje izvrstan djevojački pjevački zbor “Serafini” pod vodstvom Jelene Grubić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije