Esej iz hrvatskog na državnoj maturi odgođen, procurio naslov teme!

Esej iz hrvatskog jezika na državnoj maturi neće se pisati danas u 9 sati, nego je odgođen za sutra. Iz izvora bliskog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja doznaje se da je pisanje eseja iz hrvatskog jezika odgođeno jer je procurio naslov teme.

“Važnu obavijest” za maturante je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja samo nekoliko sati prije najavljenog roka za pisanje eseja.

“Obavještavamo sve pristupnike koji su 17. lipnja 2015. godine u 9.00 sati trebali pristupiti pisanju ispita – Hrvatski jezik A i B razine – esej – da se ispit neće provoditi u tom terminu”, stoji poruka na stranicama NCVVO-a. Dodali su da je novo vrijeme “provedbe ispita” sutra u 10 sati “na istom mjestu pisanja koje je vidljivo pristupnicima na njihovoj stranici, na poveznici – Moj raspored”.

Maturanti ogorčeni

Ovakvu odluku u priopćenju na svojim internetskim stranicama kritizirala je Udruga srednjoškolaca Hrvatske koja je napisala da je obavijest stigla “dok su desetci tisuća maturanata spavali u dubini noći“. “Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku”, stoji u priopćenju.

Smatraju da je ovakvo ponašanje nadležnih za provođenje mature “u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao”.

Što će se pisati u četvrtak?

“Hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela”, pitaju se iz Udruge srednjoškolaca.

“Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom”, stoji u priopćenju koje potpisuje vršitelj dužnosti predsjednika Leo Fel. Traže da odgovorni objasne razloge odgode te se ispričaju maturantima i javnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije