Država otpisala dug za vojarnu u Međimurskoj županiji!

Iako dosad u Hrvatskoj MORH, odnosno država, nikome za komercijalne sadržaje nisu oprostili ni lipe, upravo se to dogodilo na primjeru Međimurske županije i prostora bivšeg vojnog poligona.

Kako je potvrdio na izvanrednoj konferenciji za medije župan Međimurske županije Matija Posavec, na današnjoj sjednici Vlade donesen je zaključak kojim se Županiji dodjeljuju objekti i zemljište Vojarne Nikola Šubić Zrinski u Čakovcu, kao i pripadajući dio vojnog poligona “Gmajna”, čime se osporila odluka iz 2005. godine i obaveza Županije da morati platiti izgradnju tri vojna skladišta vrijedna 9,8 milijuna kuna.

Ovo je još samo jedan dokaz, a ujedno i odgovor svima, koliko smo do sada i koliko još hoćemo raditi u interesu Međimurja, pa čak i pod cijenu da ispravljamo pogreške prijašnjih Vlada, u ovom slučaju vojarne. Ovime smo riješili dug od 10 milijuna kuna, ali smo i svjedoci jasnog pokazatelja koliko Vlada RH poštuje Međimurje i mene kao župana. Rješavanje ovog pitanja ipak ne gledam kroz financijsku prizmu već je ovo simbolična poruka pravednosti prema našem kraju i svim Međimurcima“, u uvodu je objasnio župan Posavec te zahvalio premijeru Zoranu Milanoviću, prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić te predsjedniku županijske skupštine Mladenu Novaku koji su pomogli da se skine veliki teret sa županijskog proračuna.

Skidanjem milijunske obveze na ime obeštećenja države, Posavec je na najbolji mogući način ispunio dano obećanje svim Međimurkama i Međimurcima da će problem riješiti, a lobiranjem ostvario da se dug riješi unatoč izričitoj odredbi Ministarstva obrane da ta sredstva ne predviđa u svom financijskom planu, kako za ovu, tako ni za sljedeću godinu.

Iako je dug predstavljao veliki problem za funkcioniranje Županije, on je sada riješen, a usporedno je odrađena i prava revitalizacija prostora, uloženo tijekom godina više od 40 milijuna kuna, po čemu je Međimurje ponovo primjer ostatku zemlje. Unatoč problemima, tamo je niknulo Međimursko veleučilište s 980 studenata, TIC – Tehnološko-inovacijski centar, REDEA – Regionalna – razvojna agencija Međimurja, MENEA – Međimurska energetska agencija te poduzetnički inkubator.

Na tome se međutim ne staje, taj se prostor razvija kao metalska jezgra i Institut primijenjenog računarstva, a planova je mnogo pod projektom Europske unije, vrijednim više od 30 milijuna eura.

Ovaj je dug predstavljao veliki problem kod detaljnog planiranja namjene tog prostora i onemogućio prijavu na europske fondove te pregovore s potencijalnim investitorima“, objasnio je predsjednik skupštine te dodao kako je to sada napokon riješeno. Valja napomenuti kako je upravo velika većina objekata koje je Hrvatska vojska proglasila neperspektivnima, jedinicama lokalne ili regionalne samouprave dana bez uvjeta i naknade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije