Čakovec je 1995. godine postao i do danas ostao grad jazza

U čakovečkom Centru za kulturu u četvrtak, 11. lipnja 2015. u 20 sati bit će održana promocija knjige “20 godina jazza u Čakovcu i kratka povijest jazza u Međimurju“. Uz promociju knjige bit će prikazan i dokumentarni film Roberta Lisjaka o jazzu u Međimurju.

U želji da se prikladno obilježi dvadeset godina postojanja čakovečkog Jazz faira, glazbenog festivala koji je administrativnom i kulturnom središtu Međimurja donio zapaženo mjesto na jazz karti Hrvatske i ovog dijela Europe, nastala je knjiga koja će svoju promociju doživjeti 11. lipnja 2015. godine u Centru za kulturu.

Budući da je o Jazz fairu nemoguće pisati, a da se ne spomenu događaji, bandovi i glazbenici koji su toj manifestaciji utirali put, knjiga u uvodnom dijelu donosi kratku povijest jazz glazbe u Čakovcu i Međimurju te opisuje kako je u kraju između Mure i Drave nastajalo plodno tlo iz kojega je 1995. godine niknuo prvi Jazz fair.

Uz nemjerljiv doprinos gradskih struktura i entuzijazam glazbenika i publike, Jazz fair je iz godine u godinu rastao. Na više lokacija u gradu u dvadeset godina nastupio je velik broj jazz solista, skupina i orkestara iz Hrvatske i preko dvadeset zemalja svijeta.

Čakovec je postao i ostao grad jazza. Tu činjenicu potvrđuje dio knjige s biografijama glazbenika Čakovca i drugih mjesta koji su svoj život posvetili jazzu. Tako otkrivaju cijeli niz zaljubljenika u taj glazbeni stil te saznaju da se u posljednje vrijeme sve više mladih odlučuje na studij jazz glazbe.

Uz plakate i fotografije precizno se navode podaci o svim dosadašnjim koncertima i izvođačima. Prenose se odlomci iz tiskanih i drugih medija koji su popratili zbivanja na festivalima i oko njega, potvrđujući kako je ta manifestacija postala jedan od zaštitnih znakova čakovečke urbane kulture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije