FOTO: Dramatično stanje na klizištu Rimščak u štrigovskom kraju

>> FOTO: Dramatično stanje na klizištu Rimščak u štrigovskom kraju

Klizište se nalazi na županijskoj cesti Železna Gora-Sveti Urban, a za sanaciju treba osigurati najmanje 800 tisuća kuna, koje ŽUC nastoji dobiti od Hrvatskih cesta. Iz ŽUC-a mole za strpljenje, kažu kako je prometnica relativno sigurna za prometovanje te, pozivaju na oprez u prometu koji je reguliran prometnim znakovima

Nakon kiša koje su padale minulih desetak dana, klizišta tla na području gornjemeđimurskih općina, poglavito na području Općine Štrigova, postala su još opasnija za žitelje i posebno za sudionike u prometu koji prolaze cestama uz koja su klizišta. Jedno od takvih, a vjerojatno i najopasnijih je klizište ne Županijskoj cesti Železna Gora – Sveti Urban, pored naselja Rimščak, gdje je odklizilo pola kolnika ceste u dužini nekoliko desetaka metara.

Ljudi zovu u našu redakciju, ukazuju na dramatičnost stanja u prometu, šalju fotografije i traže odgovore, kada se kani ovo klizište sanirati, jer mnogi roditelji se boje za sigurnost svoje djece koje se autobusima prevoze u školu.

Odgovor smo potražili kod Ljerke Cividini, ravnateljice Županijske uprave za ceste koja kaže: – Poznata mi je situacija i stanje i prvo što mogu i želim, to je da primirim roditelje školske djece, te ostale sudionike u prometu, kojima poručujem da ŽUC bdije nad ovom kao i nad desetak drugih klizišta u gornjem Međimurju.

Na konkretnom primjeru na klizištu Rimščak, ostavljeni su znakovi upozorenja na opasnosti, a kolnik smo proširili na suprotnu stranu tako da je promet sada uz oprez relativno siguran. Pozivam ljude na oprez i strpljenje, poručuje ravnateljica Cividini, te opisuje što se poduzima u svezi sanacije klizišta Rimščak.

– Mi smo izradili geodetsko snimanje terene, izradili potrebnu dokumentaciju i još niz stvari, te smo “projekt” sanacije kandidirali prema Hrvatskim cestama, koje su raspisale natječaj za sanaciju klizišta na državnoj razini u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Sada čekamo odgovor i želimo vjerovati kako Hrvatske ceste neće čekati listopad da to riješe.

Mi smo spremni odmah čim nam se sredstva odobre krenuti u sanaciju. Sanacija klizišta Rimščak stajat će najmanje 800 tisuća kuna, kojih mi trenutno nemamo i stoga čekamo odgovor Hrvatskih cesta, no ako to ne bude išlo i ispalo kako tražimo i želimo, onda ćemo se okrenuti drugamo, što bi za rezultat imalo i privremeno zatvaranje ove ceste, čemu se protivi općinski načelnik Stanislav Rebernik, naglasila je ravnateljica ŽUC-a, Ljerka Cividini.

Na naš upit, može li požuriti Hrvatske ceste, ravnateljica Cividini, kaže kako to nikako ne može. U Općini Štrigova su nam rekli kako im je situacija poznata i kako čine sve što mogu da se klizište sanira, ali ističu i kako je ova cesta u nadležnosti ŽUC-a pak ne mogu sami ništa drugo učiniti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije