Roditelji djece s teškoćama u razvoju završili edukacije

Ovih dana nije samo kraj školske godine za maturante srednjih škola Međimurske županije, već i za roditelje djece s teškoćama u razvoju uključene u aktivnosti projekta SHIFT.

Nakon odslušane nastave njemačkog i engleskog jezika te informatike, roditelji djece s teškoćama u razvoju obavili su završne ispite i očekuju dodjelu potvrdnica i certifikata za usvojena znanja. Svečana dodjela potvrdnica i certifikata održat će se u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec u srijedu, 10.06.2015. godine u 17 sati.

Udruga slijepih Međimurske županije i njezini partneri (Međimurska udruga za ranu intervenciju MURID i Međimurska županija) od lipnja 2014. godine provode projekt “SHIFT“. Vrijednost projekta je 196.045,27 eura, od čega 85% financira Europska Unija kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013/OP RLJP, shemu za dodjelu bespovratnih sredstava – Širenje mreže socijanih usluga u zajednici, faza II, i ugovor s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje-Uredom za financiranje i ugovaranje EU projekta.

Preostalih 15% financira Udruga slijepih Međimurske županije i njezini partneri. Projekt će se provoditi do kraja studenog 2015. godine. Projekt radi na poboljšanju socijalnih usluga u zajednici koje omogućuju bolju ravnotežu rad-obiteljski život za obitelji s djecom s teškoćama u razvoju. Dvadesetero djece s teškoćama u razvoju dobilo je odgovarajući oblik predškolskog odgoja i rehabilitacije u Dječjem centru ZVIR, dok su za to vrijeme njihovi roditelji pohađali različite edukacije u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec, a sve sa svrhom povećanja svoje zapošljivosti na lokalnom tržištu rada.

Od listopada 2014. do svibnja 2015. godine roditelji djece s teškoćama u razvoju odslušali su 102, odnosno 120 sati nastave u sklopu edukacije za njemački i engleski jezik te informatiku. Uz ove edukacije pohađali su i radionice u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područni ured Čakovec na teme: Metode samoprocjene, Profesionalno usmjeravanje, Kako napisati životopis i zamolbu za posao te Komunikacijske i prezentacijske vještine.

Od veljače 2015. s njima radi i koordinatorica za rad s poslodavcima čiji je zadatak da roditeljima djece s teškoćama u razvoju pomogne u pronalaženju potencijalnih poslodavaca i pripremi prijava na upražnjena radna mjesta, ali i na informiranju poslodavaca o mogućnostima i prednostima zapošljavanja roditelja djece s teškoćama u razvoju (porezne i dr. zakonske olakšice i potpore).

Od početka projekta do danas troje roditelja koji su bili nezaposleni, našli su zaposlenja i počeli raditi na različitim poslovima diljem Županije. Nadamo se da će do završetka projekta brojke o broju zaposlenih biti još bolje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije