Članovi UVIBDR – Čakovec obišli ratni put 34. inžinjerijske bojne

>> Članovi UVIBDR – Čakovec obišli ratni put 34. inžinjerijske bojne

Prvi u nizu izleta članova UVIBDR – Čakovec održao se dana 16. svibnja (subota) 2015. godine. Članovi Udruge su se sa nostalgijom uputili ratnim putem, svoje 34. inženjerijske bojne. Mjesto polaska je bilo ispred bivše čakovečke vojarne, gdje su se već u ranim jutarnjim satima probudila sjećanja na davne ratne godine.

Iako nešto stariji pripadnici Udruge sa istim su se žarom i voljom uputili put Garešnice, Kaniške Ive, Antunovca, Gaja i Brekinske. Vožnja tim krajem u pripadnicima Udruge probudila je sjećanja na dane kada su upravo na tim područjima proveli mnoge besane noći, kada su se sa tih područja polako približavali prvoj crti bojišta.

Iako su noći bile besane, u jednom su se složili, isplatilo se jer danas su ponovno nakon mnogo godina sa velikim ponosom prošli upravo kroz taj kraj, kraj koji danas u njima budi mnoga sjećanja. Nakon toga njihov ratni put odveo ih je put Kukunjevca i Lipika. Po dolasku u Lipik članove udruge dočekao je gospodin Željko Špelić- Jura (Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata) sa njime su se uputili prema spomen obilježju u Lipiku gdje su zapalili svijeću i poklonili se poginulim braniteljima Lipika.

U Lipiku su također posjetili i Državnu ergelu Lipik, koja danas predstavlja živi spomenik Domovinskog rata. U ergeli su se imali prilike upoznati sa životom lipicanaca, koji je 1991. godine bio naglo prekinut. U jeku srpskih napada na Lipik 26. rujna 1991. godine ove plemenite životinje nisu bile pošteđena straha, boli i patnje. 27. rujna zapaljena im je dom, njihova štala, njih 35-ero je ubijeno, a 80-ak ih je odvedeno na okupirano područje.

Nakon što je Lipik bio oslobođen, pripadnici HV-a su vidjeli stravične prizore koji su zadesili te plemenite životinje. Posmrtni ostaci konja su ekshumirani u veljači 1992. godine, gdje su bili angažirani i tadašnji pripadnici 34. inženjerijske bojne sa svojom mehanizacijom. Neprijatelj je i sam priznao zločine koje je počinio nad tim plemenitim životinjama, njihova plemenita krv potekla je uzalud. Nakon toga pripadnici udruge su autobusom krenuli putem Pakraca, iz autobusa su promatrali slike grada koji još i danas nosi bolne ožiljke iz rata. Svaka zgrada, svaka kuća pa i ona najmanja ima svoju tužnu priču, svoj ožiljak koji skriva, ljude kojih više nema.

U Pakracu se održao i sat povijesti gdje su se prisjetili bitke za Pakrac kojom je i započeo hrvatski Domovinski rat protiv velikosrpskog agresora. Rat je započeo 02. ožujka 1991. godine kada su pobunjenici napali policijsku postaju u Pakracu i zarobili civile i policajce. Cilj velikosrpskih ideologa bio je zauzeti grad Pakrac koji je trebao biti središte SAO Krajine za Zapadnu Slavoniju. Napad na Pakrac 19. kolovoza 1991. bio je kombinirani, dugo pripremani, pješačko-topnički napad pobunjenih Srba.

Međutim stvari su se promijenile 01. svibnja 1995. godine kada su stanovnike Pakraca probudile detonacije koje su se čule izvan grada, stanovnici Pakraca dočekali su Bljesak. Bljesak u kojemu su sudjelovali i pripadnici Udruge, tada pripadnici 34. inženjerijske bojne iz Čakovca. Nakon ovog kratkog predavanja u Pakracu, uputili su se prema nogometnom stadionu, mjestu ranjavanja i pogibije Ivana Bašeka, tamo su zapalili svijeću i odali počast poginulom pripadniku 34. inženjerijske bojne.

Put ih je kasnije odveo prema Daruvaru. Uz cestu Pakrac – Daruvar gdje je započela akcija za oslobođenje Dereze 16. prosinca 1991. sa ciljem deblokiranja ceste Pakrac – Daruvar. U toj akciji je sudjelovala i 34. inženjerijska bojna iz Čakovca. Akcija oslobođenja se zvala Maslačak. Članovi udruge su se na tom mjestu sa tugom prisjetili i Josipa Topleka iz Šenkovca, koji je ovdje izgubio svoj život, tijekom razminiranja Šume Zukva.

Veterani Udruge zapalili su svijeću i odali počast svome poginulome pripadniku uz spomen obilježje. Nakon toga krenuli su putem Daruvara, gdje ih je dočekao gospodin Marko Čolić iz HVIDR-e Daruvar. On ih je proveo kroz muzej Domovinskog rata. Kratko druženje bila je i prilika za prisjetiti se stravičnih napada na Daruvar i na dan D, 01. rujna 1991. godine kad je neprijatelj preko Bilogore i Papuka došao do samog Daruvara. Daruvar je probudio mnoga sjećanja u pripadnicima 34. inženjerijske bojne Čakovec, pa su sa velikom radošću uživali i u slobodnom vremenu u Daruvaru.

Sa velikim ponosom promatrali su grad čijoj su obrani i oni doprinijeli. Ratni put članova udruge završio je u kasno večernjim satima. Kući su se bivši pripadnici 34. inženjerijske bojne Čakovec, danas veterani 34. inženjerijske bojne baš kao i prije 25. godina vratili prepuni ponosa i sreće jer su doprinijeli stvaranju naše Domovine. Ovaj izlet ”Ratnim putem 34. Inženjerijske bojne” je u cijelosti bio sufinanciran od strane Grada Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije