22. svibnja – Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Nakon što se 22. ožujka obilježio Svjetski dan voda, a 22. travnja Dan planeta Zemlje, slijedi još jedan 22. u mjesecu. Naime, 22. svibnja se obilježava kao Dan zaštite prirode u RH, prema datumu u kojem svijet obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Zaštita prirode u Međimurju započela je 1960-ih godina, a prvi zaštićeni prirodni objekt je stablo platane u Nedelišću. Do današnjeg dana, ideja i djelatnost zaštite prirode u Međimurju razvila se do opće prepoznatljivosti, zahvaljujući radu ekoloških udruga koje su tijekom 1990-ih odigrale značajnu ulogu u poticanju svijesti javnosti, te odlukama Međimurske županije koja je početkom 21. stoljeća odlučila i pod službenu zaštitu staviti najvrednije dijelove prirode na svojem upravnom području. Zaštitom prirode se, po službenoj dužnosti, u Međimurju bavi “Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode“.

Svaki dan je dan zaštite prirode, baš kao što je svaki dan svjetski dan voda i dan planeta Zemlje. No, 22. svibnja nam služi da se osvrnemo na najvažnije aktivnosti koje trenutno provodimo. Osim redovnog rada koji iz godine u godinu postaje sve opsežniji, iako to povećanje opsega ne prati i financiranje djelatnosti iz državnog proračuna (nego su županijske javne ustanove za zaštitu prirode redovno financirane isključivo iz županijskih proračuna!), u Međimurju se u 2015. godini posebno izdvajaju dva projekta koji će ostaviti traga u vremenu.

Projekt “Three Rivers=One Aim” koji se zajedno s partnerima iz Hrvatske i Mađarske provodi u sklopu IPA HU-HR programa, na pašnjak u Žabniku vratit će osam grla međimurskog hladnokrvnog konja, te će se tako od nestanka pokušati sačuvati, ali i oplemeniti sastav i ojačati brojnost zavičajne pasmine koja je odigrala značajnu ulogu u ekonomskom razvoju Međimurja.

Projekt “Dobra voda za sve” provodi se u sklopu IPA SI-HR programa, a u fokus stavlja ideju revitalizacije mrtvica na rijeci Muri, kao važne komponente u očuvanju bioraznolikosti u Regionalnom parku Mura-Drava, ali i komponente u dostupnosti pitke vode na lokalnoj razini.

Globalna tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti je: Bioraznolikost za održivi razvoj. Više o tome saznajte klikom ovdje.

Što se tiče Hrvatske, nažalost, ovih je dana objavljeno da će Državni zavod za zaštitu prirode biti pripojen nekoj više-ili-manje srodnoj državnoj agenciji. Koliko god svi razumijemo potrebu za racionaliziranjem troškova poslovanja u javnom sektoru, toliko se ne može zaobići činjenica da je DZZP jedan od agilnijih državnih zavoda čiji su rezultati mjerljivi na kratke i na duge staze.

Taman kad je stvorio svoju prepoznatljivost i postao jedan od bitnih čimbenika u zaštiti prirode RH, DZZP će biti pripojen nekoj drugoj agenciji. Ostaje nam tek vjera kako se u zakučastom labirintu “velike agencije” zaštita prirode neće izgubiti ili postati manje važna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije