Predstavljanje projekta

Projektom ‘Med dvemi vodami’ povećanje edukativnog kapaciteta u zaštiti prirode Međimurske županije

Glavne projektne aktivnosti odnose se na tri značajnije investicije - Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami" u Križovcu, Edukacijsko-interpretacijski centar "Matulov grunt" u Frkanovcu i Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza "Svetomartinska Mura"

Projekt je nominirala Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u travnju 2017. godine na natječaj “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine” u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. Projektni prijedlog je pripreman u suradnji s Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA, Međimurskom županijom, Turističkom zajednicom Međimurske županije i Općinom Sveti Martin na Muri.

Interpretacija prirodne baštine

Svugdje u razvijenom svijetu, uz zaštićena područja postoje tzv. centri za posjetitelje odnosno mjesta na kojima posjetitelji zaštićenog područja i regije u kojoj se nalazi zaštićeno područje mogu neformalno i nenametljivo naučiti ono čega nema u knjigama ili u kurikulumu opće naobrazbe. To učenje obavlja se kroz interpretaciju. Interpretacija prirodne baštine, ali i baštine općenito, posebna je disciplina u  upravljanju zaštićenim područjima prirode.

U državama s dužom tradicijom zaštite prirode, interpretacija se studira na visokoškolskim ustanovama. U Hrvatskoj se time bavi tek manji broj stručnjaka i praktičara s vrhunskim referencama koji su oblikovali koncept ovog projekta, a na temelju čega je projektni prijedlog odobren za provedbu.

Ovim projektom se, dakle, interpretacija prirodnih vrijednosti Međimurja diže na razinu dostojnu opsega zaštite prirode Međimurja. Već u fazi pripreme projekta sudjelovao je konzorcij vrhunskih stručnjaka (MUZE, Zagreb) u suradnji sa stručnim djelatnicima i vanjskim suradnicima “Međimurske prirode” što je osiguralo sinergiju lokalnih ideja i globalnih trendova u interpretaciji prirode.

>>> Predstavljen projekt ‘Med dvemi vodami’ vrijedan više od 12 milijuna kuna

Tri velike investicije

Glavne projektne aktivnosti odnose se na tri značajnije investicije u povećanje edukativnog kapaciteta u zaštiti prirode Međimurske županije. 

To su: Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu koji obuhvaća finalno interpretacijsko uređenje prizemlja i okućnice sjedišta Javne ustanove Međimurska priroda.

Zatim, Edukacijsko-interpretacijski centar “Matulov grunt” u Frkanovcu koji obuhvaća rekonstrukciju i opremanje objekta u vlasništvu Međimurske županije i njegovo stavljanje u funkciju kao centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja (područje ekološke mreže Natura 2000).
Konačno će se urediti i opremiti Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza “Svetomartinska Mura” na području Općine Sveti Martin na Muri.
Projektom će se izgraditi i/ili adaptirati posjetiteljska infrastruktura te ista popuniti sadržajima koji nose poruku o potrebi očuvanja zavičajne prirode i promišljanja razvoja kroz prizmu održivosti. Sinergijski učinak projekta bit će vidljiv već na početku operativnog djelovanja svih komponenti.

Konkretno, osim dnevnih programa u Centru za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu i proučavanja prirode oblikovane pod utjecajem čovjeka u Svetom Martinu na Muri, stručnjaci i znanstvenici te umjetnici imat će mogućnost višednevnog boravka u Centru za leptire “Matulov grunt” u Frkanovcu. Time se Međimurje upisuje na popis regija otvorenih svim stručnjacima svijeta koje zanima izučavanje prirode u različitim kategorijama i statusima zaštite.

Iako osnovna ideja ovog projekta nije iz domene turizma nego iz zaštite prirode, interpretacija prirode obavlja se u odnosu na posjetitelje pa je turizam neposredno vezan uz ovaj projekt. Pozicioniranje gotovih projektnih rezultata na tržište bit će zadaća Turističke zajednice Međimurske županije. REDEA kao Javna ustanova za razvoj Međimurske županije upravljat će provedbom projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije