Vojnički grah, grah s kobasicom, pašta fažol, zapečeni grah sa suhim mesom… Mnogo je varijacija na ovu temu, a jedno je svima zajedničko – imaju milijune obožavatelja.
Grah, tj. Phaseolus vulgaris, jednogodišnja je biljka koja je na našem području tradicionalno obožavana. Postoji 70 vrsta graha, a koju god odabrali, nećete pogriješiti. Iako je nekada bilo sirotinjsko jelo, danas postoji na tisuće jela od ove namirnice. – piše na stranicama Dnevnik.hr
Iako se grah u našoj kuhinji svakodnevno koristi, jedan je dan specifičan za ovo jelo- Praznik rada.
Zašto se grah kuha na praznik rada?
Službeno pravilo ne postoji, a najjednostavnije objašnjenje jest da je grah oduvijek bio radničko jelo.
Energetska vrijednost u 100 g graha je 333 kalorije, od čega je 60 % ugljikohidrata. Zbog toga su radnici i težaci nakon jedne poštene porcije graha bili spremni za dugotrajan naporan posao.
Mnogi će reći da je grah najbolji kad se kuha u velikim količinama. Stoga ne čudi da ljudi svake godine pohitaju na proslave Praznik rada na otvorenom i ugrabite svoju besplatnu porciju graha.