Razmišljate kako provesti Praznik rada? Evo nekih prijedloga!

Niže u tekstu saznajte gdje se u petak možete dobro provesti za 1. maj – Praznik rada.

Međunarodni praznik rada, poznatiji i kao Prvi maj, slave radnici diljem svijeta. Obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osam satnim radnim vremenom. 1. svibnja se kao Međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru. U 20. stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada.

U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta. No, pitanje je imaju li radnici što slaviti? U vremenima kojima živimo mogu samo žaliti nad svojim pravima koja su nestala u vrlo kratkom vremenu. Ono što im ostaje je borba i dostojanstvo što im nitko ne može uzeti.

No bez obzira na tešku situaciju mnogi će tog dana otići razbistriti glavu u prirodu, baciti (ako imaju) nešto na roštilj ili pak jednostavno otići negdje gdje se nudi besplatni prvomajski grah. Prognoza vremena Crometea baš i nije idealna jer za petak i za vikend ne mogu obećati potpuno lijepo vrijeme.

Naime, i dalje ćemo biti pod utjecajem nestabilnog vremena. To znači da će svaki dan biti sunčanih razdoblja, ali će se povremeno pojaviti i jača naoblaka uz moguć pljusak s grmljavinom ili malo kišice. Oborina možda neće biti u svim mjestima, nego lokalno. Također, količina oborina neće biti velika osim ako nas baš pogodi kakav pljusak. Čini se veći dio petka suh, a krajem dana i tijekom subote najveća je šansa za kišu.

Ako još ne znate gdje biste se odmorili za Praznik rada, donosimo nekoliko prijedloga za relaksaciju, uživanje i bijeg od svakodnevnog stresa.

>>> U Donjoj Dubravi na Praznik rada – Smotra dravskih plovila
>>> DŠR Grabanice iz Nedelišća poziva vas na prvomajsku proslavu i grah
>>> Prvomajski grah i druženje na SRC-u “Zalešće” u Murskom Središću
>>> Prvomajska budnica u štrigovskom kraju
>>> SDP poziva na prvomajski grah u Čakovec, Štrigovu i Mursko Središće
>>> U Mihovljanu paljenje krijesova uoči proslave 1. svibnja
>>> Na prostoru bivše vojarne mladi organiziraju radionice i koncert
>>> U Kotoribi za Praznik rada ribičija i besplatni grah
>>> SP Trate: Praznik rada uz grah, roštilj, dobro vino i veselo društvo
>>> Praznik rada u Žabniku sa svetomartinskim udrugama
>>> Dani otvorenih vrata obitelji Trstenjak u Žabniku

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije