Subota donosi najzanimljivija 24 sata uz Dan MŽ

Bez sumnje najzanimljivijih 24 sata u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, a koji donose bogat program tijekom cijelog dana, očekuju nas u subotu, 25. travnja.

Dan će otvoriti Streljački klub Zelenbor iz Brezja koji će organizacijom velikog streljačkog natjecanja Finala Kupa u gađanju zračnim oružjem, zračnoj pušci i pištolju proslaviti 40 godina djelovanja i nastaviti proslavu Jurjeva, Dana svoje općine. Natjecanje na kojem se očekuje i nastup olimpijke Snježane Pejčić, kreće od 09:00 sati u dvorani OŠ Ivana Gorana Kovačića.

Istog dana Srednja škola Prelog ponovno priprema gastro spektakl – Gastromaniju koja će se održati od jutarnjih sati pa sve do 11:00 sati na Trgu Slobode (iza kavane Lovac), u centru Preloga. A događanja u srcu donjeg Međimurja nastavljaju se koncertom rogova na Trgu slobode, ali i Danima otvorenih vrata Muzeja Croatia Insulanus u Prelogu, obje manifestacije kreću od 10:00 sati.

Na čakovečkom trgu pak će se od 09:00 sati, četvrtu godinu zaredom postaviti velika camera obscura (preteča svih fotoaparata) dimenzija 2 x 2 x 2,5 metra, u povodu obilježavanja njenog svjetskog dana. Svi koji se nađu na Trgu Republike tom će prigodom moći ući u cameru i uz predavanje članova fotokluba pogledati kako nastaje fotografska slika.

Nekoliko metara dalje svoje će mjesto u obilježavanju Dana Međimurske županije naći i već tradicionalna manifestacija, Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju. Dakako, radi se o prodajnoj izložbi tradicijskih rukotvorina, zanata i umijeća koja uvijek zaintrigira sve posjetitelje. Kreće od 09:00 sati, a provest će je udruga Međimurske roke.

Subota će ujedno označiti i službeni početak nove biciklističke sezone, jer će se kao uvertira u najveći sportsko – turistički događaj godine, trku Tour of Croatia, održati biciklistička utrka dan ranije za sve zainteresirane. Dakle organizatori su osim spektakla omogućili i da se naši biciklisti, rekreativci i obitelji okušaju u istoj ruti kao profesionalci. Kreće od 10:30 sati ispred Puba Potkova kod Termi LifeClass Sveti Martin.

Središnja svečanost nadolazeće subote svakako će biti smotra povijesnih postrojbi u organizaciji Zrinske garde Čakovec. Od 10:00 sati misno slavlje u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu predslavi vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, a nakon mise očekuje nas postrojavanje na Franjevačkom trgu, mimohod do Trga Republike, prijavak zapovjednika postrojbi međimurskom županu Matiji Posavcu te polaganja vijenca.

Međimursku županiju tom će prigodom posjetiti čak 20 povijesnih postrojbi iz Zagreba, Murakeresztura, Sigetvara, Križevaca, Požege, Bakra, Šibenika i mnogi drugi. Kao posebni gosti nastupit će članovi Plesne skupine Pavane iz mađarskog Segeda, s atraktivnom točkom sa zastavama na Trgu Republike.

Od 12:00 sati, svima će dobro doći okrijepa, za koju se i ove godine pobrinuo Lovački savez Međimurske županije. Uz Dane lovnog kulinarstva, u jezeru Starog grada dijelit će besplatni lovački gulaš.

U podne je ujedno i okupljanje svih sudionika međimurske tradicionalne Orehijade – festivala oreha i sega ka kcoj ide. Zatim od 15:00 sati ispred Društvenog doma kreće mimohod kroz Orehovicu uz limenu glazbu i Zrinsku gardu. Očekuje nas i izbor najboljeg kolača, orehovca i oreha koji će potrajati do 16:00 sati, a večer donosi međunarodni susret folklornih društava.

Završetak 24-ero satne humanitarne akcije Plivanjem do svjetlosti i Noć muzeja, na Gradskim bazenima Marije Ružić u Čakovcu zaključit će se u 17:00 sati, dodjelom priznanja najboljima i zbrajanjem prikupljenih sredstava koje će potrebitima donirati Lions klub Zrinski.

Kakvi su Međimurci humanitarci, pokazat će zasigurno i humanitarni koncert VS “Zrinski” Nedelišće i prijatelja “Srcem za Fijolinu” kojeg organiziraju Vokalna skupina “Zrinski” Nedelišće i Humanitarna udruga Fijolina, u dvorana NGC Aton u Nedelišću. Koncertom koji kreće u 19:00 sati prikupljat će se dobrovoljni prilozi za kupnju kombi vozila za osobe s intelektualnim poteškoćama, a očekuju se nastupi međimurskih vokalnih skupina, benda Octoberlight iz Pušćina, Bojana Jambrošića i drugih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije