VIDEO I FOTO Mimohod prošlosti u spomen na Zrinske i Frankopane

>> Mimohod povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske u Čakovcu (Subota, 22.4.2017.)
>> Mimohod povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske u Čakovcu 2 (Subota, 22.4.2017.)

Danas u 12,31 sati su plotuni povijesnih topova unutar zidina Staroga grada navijestili najsvečaniji trenutak šestog Spomen dana Zrinskih i Frnkopana i Dana Međimurske županije.

Bio je to trenutak kada su podno brončanog spomenika ‘Oproštaj’ položeni vijenci i zapaljene svijeće svih učesnika ovog velebnog događaja. I ove ga je godine organizirala Zrinska garda Čakovec u prigodi proslave šestog Spomen dana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine.

Pokrovitelji su proslave Spomen dana predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i Međimurska županija.

U 9,15 sati krenuo je mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske središtem grada, da bi u 10 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Poslije svete mise uslijedio mimohod do Trga Republike gdje je uz nazočnost uzvanika bio prijavak postrojbi međimurskom županu Matiji Posavcu, a potom su upaljene svijeće kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja, a što su učinili predstavnici uzvanika s državne razine i svih 25 povijesnih postrojbi i HV. Uz taj dostojanstveni trenutak uslijedila je i molitva mons. Mrzljaka. Uz Zrinsku gardu Čakovec s bubnjarima i konjanikom u pratnji mimohoda sudjelovala je Limene glazbe Belice.

U atriju su uslijedili prigodni govori, kruna svega je bio nastup gostiju iz Gradišča – Altorjay Tamas u ulozi Zrinskog, i Kinga Horvath-Altorjay u ulozi Eve Zrinske, nadalje Classart orkestar i zbor iz Gradišča, dok je Dragan Trstoglavec, gardista Zrinske garde, kao uvod svečanosti pročitao oproštajno pismo Petra Zrinskog svoj supruzi Katarini danas poznato kao Moje drago srce.

– Jedan od najljepših događanja u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije je Smotra povijesnih postrojbi zbog toga što one daju duhu obilježavanju tih dana – istaknuo je župan Posavec te dodao kako se na bazi slavne povijesti ovdje gradi bolja budućnost. Izrazio je zadovoljstvo što su manifestacije približene građanstvu, a koje se provode diljem Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije