FOTO: Ekipa “Martinščica” ubrala najviše smrčaka (207)

>> FOTO: Ekipa “Martinščica” ubrala najviše gljiva (207) na Smrčkijadi

Minule subote (18.4.) održana je 17. po redu Smrčkijada Gljivarskog društva “Smrčak” Čakovec pod nazivom “Memorijal A. Jurkijevića – Saše” u čast preminulom predsjedniku kojem se odala počast za izraziti doprinos gljivarstvu i mikologiji u Međimurju i Hrvatskoj.

Skupilo se oko 250 gljivara iz različitih dijelova Hrvatske i Slovenije u prostorima NK Pušćina i tražilo smrčke u dravskim šumama. Skupljanje je počelu u 9 sati nakon čega su domaćini priredili doručak uz različite domaće delicije članica društva: namazi od gljiva i medvjeđeg luka, kiseljene gljive, salate od tune te svježe nabrani medvjeđi luk.

Mogla se i pogledati mini izložba gljiva koje rastu u ovo doba godine. Uz to svoje proizvode predtstavljali su i različite udruge i obrti, pa su svi mogli kupiti torbice od komušine, izrezbarene proizvode od jelenjeg roga, lovačke kravate, drvene preše za orašaste plodove, kačkane salvetiće.

Nakon doručka i početka natjecanja od strane predsjednika Vlade Mislovića, krenulo se u berbu smrčaka i lov na najvećeg “zlatnog” smrčka koje je trajalo 3 sata. Nakon natjecanja, komisija u sastavu Drago Korpar, Marija Žišković i Branko Knez odabrali su ekipe koje su ubrale najviše smrčaka, kao i najvećeg pojedinačnog primjerka.

U ekipnoj kategoriji 1. nagradu osvojili su Andreja, Ana i Stjepan Ceilinger iz ekipe “Martinščica” iz Gljivarskog društva “Smrčak” Čakovec, s 207 komada smrčaka ukupne težine 1956 grama, 2. nagradu osvojila je ekipa “Amanita 2” iz Gljivarskog društva “Sv. Ivan Zelina”, sa smrčcima težine 450 grama, dok je 3. nagradu osvojila ekipa “Kombinirano” iz Čakovca, Zagreba, Karlovca i Varaždina, sa smrčcima ukupne težine 446 grama. U kategoriji za “zlatni” smrčak, težine 76 grama, pobijedio je Gordan Tratnjak iz Gljivarskog društva “Smrčak” Čakovec.

Nakon natjecanja usljedio je gulaš i grah, uz domaće kolače. Uz kartanje i druženje nastavila se manifestacija koju su začinili gosti iz Slovenije sviranjem tradicionalnih pjesama na harmonici.

Budući da se ove godine slavi 20-ta godišnjica GD-a Smrčak, kojeg su utemeljili nekolicina gljivara na čelu s Aleksandrom Jurkijevićem koji je bio predsjednik društva i dao najveći doprinos promociji gljivarstva u Međimurju, domaćini su se okupili i napravili zajedničku fotografiju svih prisutnih članova.

Domaćini su, s obzirom na najavu lošeg vremena i loših prognoza što se količine smrčaka tiče, izrazito zadovoljni manifestacijom i pozivaju sve koje su ove godine propustili druženje da se priključe sljedeće godine. Ujedno se i zahvaljuju svima koji su doprinijeli organizaciji ovog događaja, a najviše se zahvaljuju svim gostima koji su prisustvovali lijepom druženju među veselim ljudima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije