Osnovana Udruga oboljelih od tumora mozga “Glia”

>> Osnovana Udruga oboljelih od tumora mozga “Glia”

U Velikoj vijećnici Međimurske županije prigodnom je svečanošću predstavljena novoosnovana Udruga koja brine i pomaže oboljelima od tumora mozga. Inicijatorica je prvostupnica sestrinstva Valerija Korent, žena koja je osjetila trnovit put kroz koji prolaze oboljeli, jer je naime njen suprug preminuo od te bolesti.

Ideja o osnivanju udruge nastala je brošurom “Život s tumorom mozga – upoznavanje s bolešću”, koju je Valerija posvetila svom pokojnom suprugu, a kojom želi svima u sličnim situacijama olakšati agoniju kroz koju su četiri i pol godine ona i suprug prolazili.

Inicijativa koja je potaknula stvaranje “Glie” nastala je u dogovoru s dr. Anom Mišir Krpan i dr. Krešimirom Lončarom, specijalistima onkologije i radioterapije KBC-a Zagreb. “Potreba za udrugom ovakvog tipa postoji već godinama, obzirom da tumori mozga predstavljaju veliki problem današnjice i povlače za sobom niz stresnih situacija od trenutka postavljanja dijagnoze kao i na dugom te teškom putu liječenja.

U Hrvatskoj svake godine oko 650 ljudi oboli od ove teške bolesti – 440 od malignih i 200 od benignih tumora mozga”, u svom je govoru objasnila predsjednica Valerija Korent.

Kako je napomenula, riječ je o vrlo progresivnoj bolesti s niskom stopom petogodišnjeg preživljavanja, no od iznimnog je značaja bitno poboljšati kvalitetu života, a samim time ga i produljiti. Problemi s kojima se suočavaju oboljeli i njihove obitelji su od neinformiranosti i manjka informativnog sadržaja vezanog uz bolest, preko nuspojava liječenja, psihičkih tegoba do resocijalizacije.

Bolesnici koji se smatraju izliječenima, također ostaju u dugotrajnom praćenju. Udruga im olakšava uključivanje u normalan život. “Velik odaziv na predstavljanje ove udruge predstavnika Županijske bolnice Čakovec, KBC-a Zagreb, Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi marof i drugih djelatnika u zdravstvu, daje mi razloga za optimizam i vjeru.

Siguran sam da će “Glia” biti potpora svim oboljelima, a ona im je prijeko potrebna”, objasnio je dr. Lončar. I kao da bolest nije sama po sebi dovoljna, u Hrvatskoj oboljeli i njihovi najbliži nailaze na mnoge dodatne prepreke i udarce u samom zdravstvenom sustavu.

Troškovi relevantnih lijekova velik su izazov za bolničke fondove i ekonomski standard pacijenata, ograničena je dostupnost lijekova i njihova primjena u pojedinim indikacijama, ograničena je dostupnost naprednih dijagnostičkih metoda, a multidisciplinarni pristup liječenju može se ostvariti tek individualnom inicijativom, primjerice psihološka pomoć u Hrvatskoj nije standardni dio terapijskog procesa. Udruga Glia stoga želi biti mjesto na kojem se oboljelima i njihovim obiteljima pružaju sve potrebne informacije o bolesti i liječenju te toliko potrebna psihosocijalna podrška.

“Ponosan sam što je inicijativa za osnivanje ove udruge došla upravo iz Međimurja, no i ne čudi kako Međimurci posljednjih 25 godina pokazuju svoju plemenitost i humanost, u današnje vrijeme prijeko potrebnu dozu senzibiliteta prema onima kojima je potrebno ohrabrenje”, u svom je obraćanju rekao župan Međimurske županije Matija Posavec i nastavio kako u formalnom smislu nije zahtjevno osnovati udrugu, no izazov predstavlja pomoć oboljelima koji kroče kroz zdravstveni sustav.

Stoga je Udruga “Glia” i od Međimurske županije dobila maksimalnu potporu za sve akcije koje ih očekuju, kao što je obilježavanje 8. lipnja, Međunarodnog dana oboljelih od tumora na mozgu.

“Organizirat ćemo i sastanke svaki mjesec uz stručna predavanja u prostorijama KBC-a te ovim putem pozivamo sve da se na bilo koji način uključe u naš rad te pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Sjedište Udruge je u Zagrebu, no Čakovec je odabran za njeno predstavljanje radi prijateljskih veza i pomoći volonterki iz Udruge za sindrom Down Međimurske županije”, za kraj je rekla predsjednica udruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije